Partidul Primarilor

Noua legislaţie electorală permite înfiinţarea unor partide politice locale, cu doar trei membri fondatori. Deşi sondajele arată că electoratul este sătul de actualele partide politice şi de politicienii pe care îi avem, nu au apărut iniţiative pentru înfiinţarea unor formaţiuni locale. Partidele noi înfiinţate la nivel naţional sunt conduse de politicieni vechi: PSRO de Geoană, PLR de Tăriceanu, PND de Daniel Fenechiu. Partide noi, înfiinţate de independenţi, de oameni care să nu fi făcut politică la nivel înalt, nu există nici la nivel local, nici la nivel naţional.

Şi totuşi, sondajele arată că oamenii vor altceva, vor mai puţină politică, aşa că politicienii versaţi, obişnuiţi să înşele electoratul, vor căuta formula prin care să mai păcălească electoratul încă o dată. Nu mai e aşa uşor ca pe vremuri, dovadă fiind încercarea eşuată a lui Traian Băsescu cu Fundaţia şi Partidul Mişcarea Populară. Chiar dacă au fost destui care au crezut la început că va fi altceva, mulţi au abandonat proiectul când şi-au dat seama că era o păcăleală.

Partidul Primarilor, iniţiativă apărută recent la Gorj, încă neconcretizată, este din start un partid cu politicieni vechi, câtă vreme au fost deja aleşi primari. Edilii locali au însă avantajul că sunt identificaţi mai mult cu administraţia decât cu politica, aşa că un astfel de partid poate avea şanse mari la alegerile locale. Au primarii interesul să intre într-un astfel de partid? Aparent da, ar scăpa de şefii de la judeţ, ar avea o mai mare autonomie, ar putea controla chiar alocarea de fonduri de la Consiliul Judeţean, dacă partidul va avea şi o listă de consilieri judeţeni, care să dicteze majoritatea fie cu PSD, fie cu PNL. Pe de altă parte însă, primarii au nevoie banii de la guvern, de proiecte aprobate pe la tot felul de ministere, iar aici contează apartenenţa la partidul de guvernământ. Nu mai puţin adevărat este că Partidul Primarilor poate fi folosit pentru a rupe acum din PNL şi PSD şi a fuziona în 2016, după locale, cu unul dintre ele, mai exact cu cel care va asigura guvernarea. Mai ales că traseismul politic nu este considerat un defect de către primari, câtă vreme este făcut „în interesul cetăţenilor”.

Vizualizări: 145

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: