Pași pentru mutarea satului Runcurel la Telești

Comuna Telești ar urma să dezvolte în următorii ani o nouă vatră de sat. Este vorba de oamenii care au acceptat să fie mutați din Runcurel în comuna Telești.

Complexul Energetic Oltenia le va construi familiilor din Runcurelu un nou sat pe o suprafață de 20 de hectare. Astfel, vor fi reconstruite Școala cu clasele I-IV și grădinița din satul Runcurel, Biserica Ortodoxă din Runcurel, monument istoric, și cimitirul ortodox din satul Runcurel. . Cu această strămutare, Complexul Energetic Oltenia va scoate din conturi 85 de milioane de lei, din care 42 de milioane de lei numai pentru realizarea vetrei de sat de 20 de hectare. Valoarea estimată pentru restul de 108 gospodării din Runcurel, relocare și reconstrucție la valoarea de înlocuire la o suprafață de 100 de metri pătrați pe gospodărie și anexe la un preț de aproximativ 500 de lei/mp, este de 27 de milioane de lei. De asemenea, valoarea despăgubirilor pentru terenuri  este de 15.4 milioane de lei. Acest proiect va dura câțiva ani având în vedere că la momentul de față se desfășoară prima etapă care include un număr de 15 gospodării, ai căror proprietari au solicitat relocare, ceea ce înseamnă despăgubiri pentru imobile și pentru care a început procedura de efectuare a plăților.

Inventar

La Runcurel și Croici au fost inventariate în 2012 un număr de 153 de gospodării care adăposteau 244 de persoane. Alte 49 de gospodării au fost găsite nelocuite.  Potrivit datelor de pe site-ul Ministerului Energiei, în urma consultărilor din 2012, a rezultat că 49 de persoane fizice doresc strămutarea în noua vatră de sat Telești, 25 de persoane fizice doresc strămutarea pe alte amplasamente, 54 de persoane fizice doresc relocarea, respectiv vânzarea imobilelor deținute, un număr de 4 persoane juridice doresc relocarea, respectiv vânzarea imobilelor deținute, o persoană juridică dorește strămutarea în vatra de sat Telești. Totodată, au fost înregistrate un număr de 80 de cereri de strămutare în noul cimitir Telești a rudelor proprietarilor, înhumate în cimitirul din Runcurel. Obiectivele de interes comun, respectiv biserica și cimitirul din Runcurel, vor fi strămutate în noile amplasamente din localitatea Telești.

Vizualizări: 2,156

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: