Păstrăvul de Tismana, înlocuit cu peştele oceanic

Autorităţile locale din Tismana au oferit şi anul acesta, de Buna Vestire, câteva sute de porţii de peşte prăjit, cu mămăliguţă şi vin, băutura fiind producţie proprie a primarului localităţii. În alţi ani aici se organiza şi festivalul păstrăvului, însă s-a renunţat la acesta pentru că autorizaţiile sanitar-veterinare impuneau restricţii care nu le conveneau comercianţilor. Ca urmare, peştele oceanic oferit de primărie a fost cel mai apreciat de cei care au prins o porţie, două sau chiar trei, pentru că cine a dorit mai mult a şi primit.

Zăpada aşternută după ninsorile din ultimele zile nu i-a împiedicat pe localnicii din Tismana să sărbătorească ziua de Buna Vestire chiar şi în aceste condiţii, mai ales că a fost dezlegare la peşte. „E un peşte foarte bun. Am luat două pentru că trebuie să vină şi muierea acuşi. Nici ei acasă nu-i iese aşa gustos ca ăsta de aici, probabil pentru că e la ceaun, nu-mi explic. Niciunde nu am mai întâlnit aşa un peşte gustos”, a spus un localnic, iar ca el au vorbit toţi cei care au mâncat din porţiile oferite gratuit. „Mămăliga e foarte bună, de peşte nu mai spun că mi-au pus şi în plus în farfurie, mulţumesc lui Dumnezeu pentru asta, iar de vin ce să mai zic, că dacă e adus de domnul primar nu are cum să nu fie bun. În fiecare an vin aici special pentru a mânca peşte din acesta”.

Toată lumea a fost de acord că peştele din farfurie a fost bun, însă unii s-au întrebat şi ce fel de peşte este pentru că mulţi credeau că este păstrăv. „E capelin, i-am auzit eu pe cei care îl găteau vorbind despre asta. E un peşte bun”, a spus un mesean, capelinul fiind un peşte care provine din zona Oceanului Arctic.

Deşi Tismana e renumită pentru păstrăvăriile din zonă, cine a dorit un astfel de peşte pe farfurie a trebuit să meargă direct la sursă pentru a-l cumpăra. În bâlciul tradiţional organizat în centrul localităţii oamenii au putut, în schimb, să îşi cumpere seminţele pe care le vor planta în scurt timp în grădini.

La fel ca în alţi ani, coadă la seminţe s-a format la o singură vânzătoare, Aurelia Gugu, care a reuşit să capete încrederea clienţilor săi prin calitatea mărfii pe care o vinde. „Omenii mă ştiu de ani de zile şi de aceea vin şi cumpără de la mine. Am seminţe din producţie proprie, de la mine din grădină, şi pentru că dau roade oamenii mă caută de fiecare dată când este această sărbătoare. Anul acesta foarte căutate sunt roşiile negre, cum le spunem noi în popor, că ele nu sunt chiar negre. Sunt bune pentru diabetici şi cum glicemia e mare la tot mai mulţi oameni, acest soi e foarte căutat pentru vara aceasta”, a spus Aurelia Gugu.

Vizualizări: 1,755

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: