Două angajate ale spitalului, reţinute! Astăzi, noi audieri!

Două angajate ale Spitalului Judeţean din Târgu Jiu, o infirmieră şi asistenta şefă de la ATI, au fost reţinute ieri din dispoziţia procurorului Emil Moţa, în dosarul privind presupuse angajări ilegale. Audierile vor continua astăzi cu mai mulţi medici, dar şi cadre de conducere, susţin surse neoficiale.

Dacă descinderile de marţi ale poliţiştilor coordonaţi de procurorul Emil Moţa la Spitalul Judeţean i-au cam lăsat fără replică pe angajaţii de aici, cărora le era cam clar că „vor fi probleme”, audierile de ieri le-au închis unora gura la propriu, mai ales după ce s-au văzut cu cătuşe la mâini. Documentele ridicate după percheziţiile făcute la Biroul Resurse Umane au ajuns pe masa anchetorilor, ieri hârtiile fiind aduse la Parchet pentru a fi coroborate cu alte probe din acest dosar. La Parchet au fost chemate pentru audieri şi trei dintre angajatele spitalului, primele dintr-o serie ce se anunţă mai mare. Prima femeie care a intrat la audieri, Adina Musculici, a avut de răspuns mai ceva ca la examenul de angajare, ea părăsind totuşi instituţia ca o persoană liberă, fiind nevinovată. La ieşirea din Parchet aceasta a precizat că a fost întrebată mai mult despre modul de organizare a examenului şi despre probele de concurs. „Eu am fost chemată în calitate de martor. Se urmărește verificarea modului în care s-au organizat concursurile de anul trecut. Asta m-au întrebat, pentru că sunt suspiciuni că nu ar fi organizate așa cum trebuie. Eu nu presupun nimic, tot ce știu este faptul că nu s-au luat bani pentru angajarea anumitor persoane, iar cei care nu au luat examenul nu s-au pregătit suficient, asta pentru că materia a fost destul de grea și stufoasă. Cred că se vrea discreditarea spitalului”, a declarat Adina Mușculici, nou angajată la Spitalul Județean.

Reţineri după „reţinerile” şi minciunile din declaraţii

Infirmiera Mariana Văcăroiu a fost următoarea persoană care a intrat la audieri, ea nefiind lăsată la finalul acestora să mai plece acasă sau la spital pentru a lucra în schimbul pe care îl avea. Poliţiştii au scos-o din sediul Parchetului cu cătuşe la mâini şi au dus-o direct în arestul IPJ Gorj, după ce pe numele ei a fost emisă ordonanţă de reţinere pentru 24 de ore. Printr-un comunicat de presă dat publicităţii ulterior, Parchetul a informat opinia publică despre faptul că femeia este acuzată de dare de mită şi de mărturie mincinoasă. Prima acuzaţie vizează sume de bani pe care aceasta le-ar fi oferit pentru a câştiga concursul de angajare, surse judiciare vorbind despre cel puţin 10.000 de lei „tariful” pentru un astfel de examen, sumele fiind chiar şi duble în cazul unor funcţii mai importante. Cea de-a doua acuzaţie formulată pe numele acesteia vizează faptul că ea ar fi încercat să-l convingă pe procurorul de caz că nu a dat mită şi că nu a avut examenul aranjat, fiind foarte posibil ca în dosar să existe interceptări ale unor convorbiri telefonice din care să reiese cu totul altceva.

La audieri a intrat apoi asistenta şefă de la ATI, Daniela Samoilă, care nu a stat prea mult în biroul lui Emil Moţa. Femeia s-a prelevat de dreptul de a nu declara nimic şi a primit şi ea o pereche de cătuşe pentru 24 de ore. Acuzaţiile ce i se aduc nu-i sunt deloc favorabile, într-un comunicat de presă Parchetul informând opinia publică de faptul că „a pretins şi primit sume de bani şi alte foloase pentru a favoriza ocuparea unor posturi de infirmieră şi îngrijitor la Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgu-Jiu şi a primit bani şi foloase materiale pentru a-şi exercita influenţa asupra unor funcţionari din cadrul aceleiaşi unităţi, în vederea favorizării unor candidaţi la concursurile de ocupare a unor posturi”. Femeia nu a discutat nici măcar cu avocatul său, Florin Homescu, decanul Baroului Gorj. „Clienta mea a fost reținută. Multe elemente nu știu pentru că dumneaei a uzat la dreptul la tăcere. Nu știm despre ce sume este vorba. Știm doar că ar fi primit o sumă de bani să exercite influență la cei din comisie”, a declarat avocatul Florin Homescu.

Noi audieri şi poate ceva reţineri

Ziua de azi se anunţă a fi şi ea una extrem de interesantă. La Parchet sunt programate noi audieri în acest dosar care devine unul cu greutate pe măsură ce cercetările avansează în el. Medici din comisiile de examinare ar trebui să spună azi „ce” şi „cum”, dar, poate mai ales, „cât?”, nefiind excluse noi reţineri, mai ales dacă cei interogaţi vor fi la fel de „reţinuţi” în a oferi amănunte anchetatorilor ca şi femeile de ieri. Tot azi procurorul de caz va decide dacă va cere unei instanţe de judecată mandate de arestare preventivă pentru cele două angajate reţinute ieri şi ale căror ordonanţe expiră pe la mijlocul zilei.

REACŢII

Până atunci este de reţinut şi poziţia fostului manager al spitalului, Vasile Stănculete, aflat în concediu de odihnă după ce a predat ştafeta, acesta precizând că nu are ce să comenteze, în timp ce preşedintele Consiliului Judeţean Gorj, Ion Călinoiu, instituţie care finanţează şi coordonează spitalul, e de părere că organele abilitate trebuie să-şi facă treaba până la capăt, deşi nu are informaţii că ar fi fost probleme la examenele de toamna trecută.

Vizualizări: 345

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: