Paul Popescu, sculptor în oraşul lui Brâncuşi

Sculptorul Paul Popescu nu mai are nevoie de nicio prezentare. Este cunoscut în Gorj, în România şi peste hotare. Lucrările sale sunt expuse în toată lumea şi sunt cotate la preţuri de zeci de mii de euro. Inspirat din arta brâncuşiană, Paul Popescu a fost întotdeauna de părere că prostia trebuie îndepărtată de lângă Brâncuşi, pentru ca acesta şi operele lui să nu aibă de suferit. Astăzi este liber profesionist, participă la simpozioane în toată lumea şi petrece zile întregi în atelierul său. Prima lui lucrare plastică a vândut-o în vremea studenţiei cu 500 de dolari.

Paul Popescu este omul care a luptat ani la rând cu oamenii de cultură din municipiu, cu autorităţile locale şi judeţene pentru ca Brâncuşi să fie tratat aşa cum se cuvine. Astăzi, după ani în care ansamblul monumental a trecut prin cele mai cumplite tratamente, Paul Popescu spune că, dacă ar fi existat un specialist în restaurare, Brâncuşi nu ar fi fost chinuit. ”Eu nu am nimic cu autoritățile. Rugămintea mea adresată în special domnului primar a fost atât, să îndepărteze prostia de lângă Brâncuşi. Nici eu, cât am fost la Centrul Brâncuşi, nu am reuşit să angajez măcar un specialist în restaurare. Dacă acest specialist exista în schema Centrului Brâncuşi, garantat Brâncuşi n-avea parte nici de tratamente cu acid, nici de pompa de înaltă presiune, nici de alte şi alte necazuri. Oamenii sunt acolo nu să facă ceva pentru Brâncuşi, ci să se ridice pe spinarea lui Brâncuşi, să parvină, ori în condiţiile astea nu se poate”, a spus Paul Popescu, sculptor.

 Lupta cu gravitaţia

Pasiunea pentru artă și dăruirea cu care își practică meseria îi permit să ducă o viață liniștită și lipsită de presiuni de tot felul. Pe tinerii din ziua de azi îi sfătuiește să muncească, să muncească cu dăruire, cu rigoare, pentru că lipsa de activitate îndeamnă spiritul uman la invidie și ură. Despre prima lucrare își aduce aminte cu drag. Se numea ”Lupta cu gravitația”, simbolistica făcând trimitere la cutremurul din 77 care a distrus practic România. ”Eram elev la Liceul de Artă din Craiova și, la vremea respectivă, imediat după cutremurul din 77, am luat locul I pe specializare la olimpiada națională care a avut loc în București. Acea lucrare este destul de complexă, încă o găsesc viabilă, mă bate adesea gândul să o reiau, dar pornind pe drumul acesta al pietrei, al marmurei în special, mă îndepărtează oarecum. Se numea ”Lupta cu gravitația”. De regulă operele vin una după alta și fiecare dintre ele ți se pare mai interesantă, e firesc”, povestește Paul Popescu.

 „Trebuie să-şi construieşti publicul”

Recent, sculptorul Paul Popescu a câștigat marele premiu la “Simpozionul Internaţional de Sculptură Figurativă în Piatră” care a avut loc la Silves, Portugalia. Astăzi este liber profesionist  și se împacă bine cu asta. Prima lucrare a vândut-o în anii studenției, cu 500 de dolari. ”Prima lucrare de artă plastică vândută a fost în studenție. Aveam un prieten, medic ginecolog, preocupat de a colecționa lucrări de la studenți pentru a ține legătura în timp și de a le urmări evoluția. Cu bani mai serioși, eram în an terminal, un alt prieten, medic de etnie evreiască, a venit și mi-a dat la vremea respectivă echivalentul a 500 de dolari pe un portrețel așa, puțin mai mare de-o șchioapă. Lumea vorbește că nu se câștigă din artă, se câștigă, dar nimeni nu vine să-ți ofere dacă tu iei o diplomă să o ții pe perete. Trebuie să ieși în întâmpinarea publicului, să-ți construiești un public, să-l formezi și cel mai important e ca tu, creatorul, în momentul actului creației să încerci chiar să anticipezi la ce poate gândi și ce sensibilități poate stârni unui public oarecare lucrarea ta”, a spus Paul Popescu.

 Ce spune despre modernizarea Căii Eroilor

Întrebat cum i se pare proiectul celebrului arhitect Dorin Ștefan de a moderniza Calea Eroilor, Paul Popescu zice că ideile sunt interesante, dar va fi mult de luptă cu orgoliul proprietarilor de imobile din zonă. ”Mie mi se pare interesant. Omul își denotă încă o dată profesionalismul și experineța pe care o are. Însăși prin faptul că nu încearcă să deranjeze prea mult orgoliul gorjeanului plasat cu casa pe Axa Eroilor. Că dacă se leagă de casa lui, s-au încurcat ițele. Omul a găsit o frumoasă alternativă de a dosi cumva gardul actual cu vegetație”, a spus Paul Popescu, sculptor.

Vizualizări: 1,873

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Oameni, locuri, povești:

Citește și: