Pe aripile Vântului

Am trăit s-o văd şi pe asta! SOV-ul plângându-se naţiunii că este persecutat politic! La o oră de vârf şi la televiziunea sa, Sorin Ovidiu Vântu, personaj sinistru al democraţiei originale româneşti şi fost infractor de drept comun, care a băgat mâna până la cot în gestiunea statului încă de pe vremea când pentru acest lucru unii au luat un glonţ în cap crede că este victima răzbunării preşedintelui Băsescu şi a serviciilor secrete româneşti.

SOV-ul, singurul personaj malefic despre care toată lumea spune că a furat, dar despre care justiţia română zice că e curat, îşi permite într-un acces de paranoia să spună public că de 4 ani de zile se străduieşte să-l suspende pe preşedintele ţării, iar noi ne uităm cu gura căscată, muţi de uimire. Problema n-ar fi atât de gravă că ne uităm noi la el dacă acelaşi lucru nu l-ar face şi organele statului abilitate să-l umfle pe cel care unelteşte împotriva ordinii de drept a statului român! Stând călare pe o grămadă de bani furaţi, SOV-ul nu se sfieşte să ne spună că singurii oameni din această Românie care ştiu să administreze un stat este el alături de Voiculescu, Patriciu şi Tiriac!

Personajul recunoaşte cu seninătate că i s-a pus pata pe şeful statului de când acesta a declarat în 2006 că ar fi furat el nişte bani de la Banca Agricolă. De atunci a ţinut-o gaia-maţu, a făcut pe dracu în patru şi a pus la cale un plan, zice el constituţional, împreună cu oameni politici şi de afaceri, pentru  dărâmarea preşedintelui statului. Până n-a spus Vântu cu guriţa lui ce ocupaţii are de patru ani de zile n-aş fi crezut în ruptul capului că trăiesc într-un stat mafiot în care hoţii pun preşedinţi şi numesc oameni politici. N-am putut să nu mă întreb de ce atâta supărare la SOV pentru o vorbă aruncată-n vânt de Băsescu, acum patru ani, prin care sugera că ar cam fi furat câteva zeci de milioane de dolari de la defuncta Bancă Agricolă, mai ales că omul n-a intrat la pârnaie şi e liber şi în ziua de azi.

Dar să ne reamintim ce s-a întâmplat cu mulţi ani în urmă când, ca şi acum, Vîntu era cât pe ce să mai intre odată la mititica. În martie 2003, prin rechizitoriu din dosarul numit de presă FNA-Banca Agricolă, Vântu a fost trimis în judecată pentru instigare la săvârşirea a două infracţiuni de abuz în serviciu în formă calificată, sancţionate cu o pedeapsă cuprinsă între 5 şi 15 ani de închisoare şi interzicerea unor drepturi. Alături de Vîntu au mai fost trimişi în judecată Istrate Liviu Adrian, preşedinte al Băncii Agricole, Popa Nicolae şi Irimescu Teodor. Rechizitoriul procurorilor stabilea că Istrate, la instigarea lui Vântu, a cumpărat pentru Banca Agricolă acţiuni supraevaluate la preţul de 765.000 de lei bucata, valoarea lor nominală fiind de 5.000 de lei, prejudiciul calculat fiind de 48 miliarde de lei precum şi cumpărarea de acţiuni SOV INVEST cu un prejudiciu calculat de 8 miliarde de lei (vechi). În total, Istrate Liviu, la instigarea lui Vântu, a produs Băncii Agricole un prejudiciu calculat de 102 miliarde de lei vechi, adică echivalentul a peste 9 milioane de dolari.

Un an mai târziu, judecătorul Cristian Jipa, pe atunci judecător la Tribunalul Bucureşti, iar acum cercetat de DNA în dosarul lui Cătălin Voicu, a dispus disjungerea cauzei cu privire la Vântu şi restituirea dosarului la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pentru confruntarea acestuia cu o persoană deja decedată cât şi pentru refacerea expertizei contabile care stabilea prejudiciul. Urmează un lung şir de infirmări şi confirmări de soluţii prin care Vântu era scos de sub urmărire penală. În 2007 procurorii DNA la care ajunsese dosarul încuviinţează o expertiză contabilă făcută de nimeni altul decât de unul din subalternii lui Vântu, expertul contabil Alexandru Bunea, expert judiciarist în domeniu bancar. Acesta, angajat al uneia dintre firmele controlate de SOV, în tandem cu Fathi Taher şi cu Liviu Luca, îşi face treaba pentru care a fost apreciat de Vântu. Mută vina exclusiv în curtea unei direcţii din Banca Agricolă. La sfârşitul anului 2007 procurorii dispun scoaterea de sub urmărire penală a lui Vântu.

Anchetatorii din dosarul lui Nicolae Popa, condamnatul fugar pe care l-a ajutat Vântu, au confirmat că offshorurile cipriote COMAC Ltd şi Elbahold Ltd sunt controlate de  „neprihănit”. Expertul Bunea  care a decis prin expertiza sa scoaterea de sub urmărire penală a lui Vântu din dosarul FNA-Banca Agricolă a fost plătit de aceste societăţi. El era administrator al mai multor firme dintre care una avea ca acţionari COMAC şi ELBAHOLD. Practic Bunea şi-a scos şeful basma curată. Ca administrator al firmei Petrom Aviation SA îi avea ca acţionari pe cele două firme controlate de Vântu precum şi o firmă controlată de la fel de celebrul Liviu Luca.

Până acum Vântu a fost scăpat pentru că de unul singur n-ar fi reuşit. Semnarea documentelor de extrădare a lui Nicolae Popa pe semne că i-a bulversat neuronii pe care şi i-a folosit pentru a fura, intimida, înşela, cumpăra. Altfel nu-mi explic de ce s-a băgat din nou în gura lupilor cu declaraţiile incendiare pe care le-a făcut şi  care seamănă izbitor de mult cu un autodenunţ. Aştept să văd dacă se sesizează cineva!

Vizualizări: 160

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: