Pe băncile şcolii, la 60 de ani. Pentru carnetul de şofer!

Douăzeci de persoane cu vârste de până la 60 de ani merg la şcoală odată cu copiii lor. Se întâmplă acest lucru în cadrul programului „A doua şansă”, derulat de Inspectoratul Şcolar Judeţean Gorj. Cursurile se fac, de cele mai multe ori, după ora 18.00, pentru a ajunge la clasă şi cei care muncesc în timpul zilei.

Cei mai mulţi elevi care s-au întors la şcoală sunt de etnie romă. Cea mai mare dorinţă? Să obţină permisul de conducere. Pentru asta au nevoie de opt clase: „E bine. Sunt în clasa a şasea. Am venit să îmi termin clasele să pot să dau la şcoala de şoferi şi să avansez. Poate chiar o să merg şi mai departe. Am 17 ani şi vreau să iau permisul”, a spus un tânăr care ar fi trebuit să fie deja în ultimul an de liceu dacă nu ar fi renunţat la şcoală.

„Merităm şi noi a doua şansă. Dacă nu s-a putut la timpul ei, mergem la şcoală şi acum. Îmi doresc pentru mine să termin şcoala. Vreau să-mi iau şi un serviciu. Am trei fetiţe care sunt la şcoală”, a mărturisit o femeie în vârstă de 34 de ani.

„Eu sunt în clasa a treia. Împlinesc 36 de ani la sfârşitul acestui an. M-aş bucura să iau şi eu permisul, dar e cam greu. Îmi trebuie cel puţin opt clase. Şi eu şi fiul meu mergem la şcoală. Îmi doresc ca el să ajungă mai departe decât mine”, a explicat un alt beneficiar al programului „A doua şansă”.

Livia Zamfir, directorul Şcolii Gimnaziale „Ecaterina Teodoroiu” din Târgu Jiu, una dintre instituţiile înscrise în acest program, spune că cel mai vârstnic elev are 58 de ani. „Avem la clasele I IV, elevi până la vârsta de 58 de ani. Majoritatea sunt copii de etnie romă, dar sunt şi copii cu handicap care doresc să termine şcoala. Îi ajutăm cât putem şi pentru dorinţa lor este foarte binevenit acest program «A doua şansă»”, a transmis Livia Zamfir.

CONDIŢII

Potrivit Inspectoratului Şcolar Judeţean Gorj, pot să se înscrie din nou la şcoală, prin acest proiect, persoanele care depăşesc cu patru ani vârsta specifică unui nivel de clasă. Programul se desfăşoară la nivel naţional, unde sunt înscrişi peste 500 de persoane.

Vizualizări: 1,851

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: