Pensiile minerilor, analizate la CNCD

Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării a fost sesizat în legătură cu hotărârea de guvern prin care pensionarii din minerit care au încetat raporturile de muncă înainte de 2011 sunt discriminați. În România sunt circa 50.000 de foști salariați cărora recalcularea pensiilor nu le-a adus nimic din cauza acestei hotărâri, din care circa 4.200 de persoane sunt din Gorj.

Sesizarea depusă de Asociația Global Inclusion îi vizează pe fostul premier Grindeanu și pe ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, din cauza cărora a fost adoptată în luna mai hotărârea de guvern prin care este modificat stagiul de cotizare al minerilor deja pensionați, astfel încât noua formulă de calcul nu a mai dus la măriri de pensii. Astfel, s-a ajuns la situația în care minerii pensionați înainte de 2011 câștigă mai puțin decât colegii lor pensionați după.

„Concret, în acest moment, prin acest HG 291, se constată o discriminare între cei care au ieșit la pensie înainte de anul 2011 și cei care au ieșit la pensie după 2011, având aceeași vechime, contribuții și condiții egale de muncă, doar că primesc pensii diferite. Chiar dacă au avut aceleași criterii și condiții, cei de dinainte de 2011 primesc pensii mai mici decât cei ieșiți la pensie după 2011”, se arată în sesizare.

Asociaţia Global Inclusion este o organizație neguvernamentală din județul Gorj, județul cel mai afectat de această hotărâre, scrie ecopolitic.ro. (A.A.)

Vizualizări: 2,681

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: