Pensionarii gorjeni se îndatorează pentru sărbători

Pensionarii din Gorj fac împrumuturi la Casa Județeană de Ajutor Reciproc pentru a-și asigura liniștea sărbătorilor de iarnă. Fie că vor să pună ceva mai bun pe masă sau să aibă casele încălzite, pentru vârstnicii din Gorj pensiile nu ajung, iar aceștia recurg la împrumuturi. Mulți dintre ei nu își mai pot achita însă datoriile și se trezesc cu popriri pe pensii.

Numai într-o singură zi, la Casa Județeană de Ajutor Reciproc s-au înregistrat 20 de cereri de împrumut și toate au fost aprobate, pentru că vârstnicii s-au îndatorat cu sume mai mici de 1.300 de lei. „Noi zilnic primim cam 20 de cereri din partea pensionarilor și le și aprobăm. Acestea le avizăm pe loc pentru că vor sume mai mici de 1.300 de lei. Cei care vor bani mai mulți trebuie să aștepte până când se întrunește Consiliul de Administrație. În ultima perioadă am sesizat o crește a cererilor pentru împrumuturi”, a declarat Ion Dragomir, președinte CARP Gorj.

Vor bani să-și cumpere porc sau să plătească facturi

Cei mai mulţi vârstnici motivează că au nevoie de bani pentru nevoi personale. În această perioadă cele mai multe cereri le fac pensionarii care nu au cu ce să-și plătească facturile, nu au lemne sau nu au ce pune pe masă de sărbători. „Pensiile noastre sunt de mizerie și nu ne ajung acum, iarna. În restul timpului de abia ne descurcăm de la o lună la alta. Acum m-am împrumutat că mai am nişte bani puși de-o parte, că am făcut economii la mâncare, și vreau să cumpăr un porc pentru Crăciun și Revelion, că vin nepoții pe la mine și e mai rentabil așa și să-mi plătesc utilitățile, ca să am și eu căldură și lumină măcar de sărbători, că după aceea Dumnezeu cu mila”, a spus un pensionar căruia i s-a aprobat creditul.

Peste 1.400 de popriri în noiembrie

O mare parte din pensionarii care recurg la împrumuturi nu mai pot să le achite și Casa de Pensii le pune popriri. În această situație sunt peste o mie de vârstnici din Gorj. „În luna noiembrie am pus popriri pe aproximativ 1400 de pensii. Majoritatea pensionarilor aflați în această situație nu și-au mai putut achita creditele, împrumuturile la CARP, impozitele și taxele locale sau facturile la asociație. Avem de recuperat 256.000 de lei”,  a declarat Dana Negoiță, director adjunct Casa de Pensii.

Vizualizări: 152

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: