Pentru o consultatie oncologie alternativa se propune acupunctura!

Acupunctura este un medicament neconventional care poate ameliora anumite efecte adverse ale tratamentelor pentru cancer. Desi nu este curativ, este o parte integranta a ingrijirii de sustinere si poate aduce beneficii pentru a mentine o calitate mai buna a vietii.

Prezenta in medicina traditionala chineza de cateva milenii, acupunctura este o terapie bazata pe energia vitala (Qi) care circula in meridiane.

Acestea conecteaza toate partile corpului impreuna, astfel incat sa reechilibreze Ying-ul si Yang-ul pentru a permite Qi-ului sa curga liber prin corp. Exista peste 2.000 de puncte de acupunctura pe intreaga suprafata a anatomiei si fiecare dintre ele este potrivit pentru tratarea anumitor incidente de tratament. Acest medicament este o terapie complementara care nu poate scapa de tratamentele conventionale pentru cancer. Ajuta la lupta impotriva anumitor efecte nedorite ale chimioterapiei, radioterapiei si interventiei chirurgicale, oferind in acelasi timp o usurare psihologica.

Cum functioneaza acupunctura?

Aceasta practica terapeutica se realizeaza folosind ace foarte fine din otel inoxidabil. Sunt sterilizate si de unica folosinta pentru a mentine standarde stricte de igiena. Presiunea acestor puncte stimuleaza energia pacientului, precum si apararea sa imunitara. In plus, acupunctura ar actiona prin cresterea eliberarii de adenozina in organism, molecula care exercita un efect sedativ. Poate oferi beneficii in timpul tratamentului multor tipuri de cancer (san, plamani, gastro-intestinale, testiculare, hepatice, limfom si osteosarcom).

Acupunctura poate fi folosita si in contextul recidivei si intotdeauna in completarea tratamentelor medicale conventionale. Astfel, acupunctura:

-amelioreaza durerea cauzata de boala (de exemplu, durere gastrointestinala);

-limitaza sau corecteaza multe efecte adverse ale chimioterapiei si radioterapiei;

-stabilizeaza rezultatele analizelor de sange efectuate in timpul chimioterapiei;

-imbunatateste efectele tratamentelor;

-stimuleaza sistemul imunitar.

Este usor de inteles de ce acupunctura poate fi folosita ca metoda standard pentru o consultatie oncologie.

In primul rand, acupunctura, ca tratament de sprijin, nu inlocuieste tratamentele, ci le completeaza. Inainte de a efectua o terapie de sustinere, cum ar fi acupunctura, este esential sa va informati medicul. Nu exista contraindicatii pentru acupunctura, cu toate acestea, este posibil sa nu corespunda anumitor efecte ale tratamentului sau anumitor faze ale bolii. La fel, acupuncturistul trebuie informat asupra bolii si a tratamentelor in desfasurare. Intr-adevar, in functie de starea de sanatate, alegerea punctelor supuse acelor se va adapta in timp (inainte, in timpul si/sau dupa tratament) si la frecvente diferite. O sesiune dureaza aproximativ 20 pana la 30 de minute.

Acupunctura se administreaza si in diverse moduri in functie de tratament si de tipul de cancer.

Exemplu de acupunctura pentru cancerul de san:

Cu chimioterapie

Se poate recomanda efectuarea unei sedinte de acupunctura cu cel putin 48 de ore inainte de cura, apoi alta nu mai tarziu de a doua zi. Se recomanda o a treia sedinta in urmatoarele 4-5 zile pentru a neutraliza ultimele efecte nedorite. Intre doua cure de chimioterapie, este indicat sa practicati cel putin o sedinta de acupunctura pe saptamana.

Cu radioterapie

Poate fi indicat sa se efectueze o sedinta de acupunctura pe saptamana pe tot parcursul tratamentului de radioterapie pentru a limita riscul de arsuri si oboseala.

Cu operatie

Locul acupuncturii poate fi important in timpul acestui tratament. Intr-adevar, efectuata cu 48 de ore inainte de operatie si cat mai curand posibil dupa, are ca scop reducerea oboselii si stresului si permite o mai buna vindecare a partii operate.

Cum actioneaza acupunctura asupra efectelor nedorite ale tratamentelor?

Acupunctura poate oferi ameliorarea efectelor secundare ale tratamentului. Intr-adevar, poate actiona asupra unor efecte adverse cum ar fi:

-tulburari digestive, cum ar fi diaree, greata,

-varsaturi,

-sindromul mana-picior,

-ulceratii bucale,

-pierderea gustului si a apetitului,

-migrene,

-crampe si dureri.

De asemenea, poate avea un efect asupra tulburarilor de somn, oboselii si dispozitiei. Astfel, atenuarea acestor efecte nedorite permite pacientului sa-si recapete un anumit dinamism si uneori chiar sa isi mentina o viata profesionala.

Tratamentul incepe de obicei cu doar cateva ace. Acest lucru se poate schimba in functie de reactia voastra si de simptomele pe care le aveti.

Practicantul introduce ace subtiri de unica folosinta din otel inoxidabil prin piele.

Acele nu ar trebui sa provoace durere, dar este posibil sa simtiti o senzatie de furnicaturi. Sunt lasate pe loc timp de 10 pana la 30 de minute.

Practicantul poate flutura sau rasuci acele pentru a va stimula nervii. Sau, odata ce sunt introduse, pot fi conectate la o sursa de curent electric slab - este vorba despre electroacupunctura.

Cu acupunctura auriculara, medicul pune ace sau margele mici pe partea exterioara a urechii. Acestea pot ramane pe loc cateva zile.

Nu exista dovezi ca acupunctura poate ajuta la tratarea sau vindecarea cancerului. Dar poate ajuta la ameliorarea unor simptome de cancer si a efectelor secundare ale tratamentului.

Cele mai multe studii arata ca acupunctura este mai buna decat daca nu ati apela la niciun tratament. Si este la fel de bun sau mai bun decat tratamentul standard pentru aceste simptome si efecte secundare.

Deoarece studiile asupra persoanelor cu cancer sunt adesea minimale, este dificil sa fiti complet sigur de rezultate. Trebuie sa comparam orice dovada ca acupunctura ar putea ajuta cu tratamentul standard. Acest lucru ne ajuta sa intelegem cum poate fi util pe langa tratamentul conventional. Asa ca avem nevoie de studii ample, bine concepute, care sa ne ajute sa invatam mai multe.

Se fac o multime de cercetari cu privire la modul in care acupunctura poate ajuta la ameliorarea unora dintre simptomele cancerului si a efectelor secundare ale tratamentului cancerului. S-a dovedit ca acupunctura ajuta la ameliorarea oboselii, bufeurilor, gretii, varsaturilor si durerii.

Vizualizări: 577

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Sănătate:

Citește și: