Ce pâine îngrașă mai puțin: albă, neagră sau prăjită!

Cei care iubesc pâinea dar și-ar dori și să slăbească câteva kilograme sau măcar să nu acumuleze mai multe se întreabă ce pâine îngrașă mai puțin, dar și câte calorii are o felie de pâine. Nutriționiștii sunt cei care au răspunsul la astfel de întrebări.

Când vine vorba de pâine trebuie să știm că toată îngrașă la fel, indiferent că este albă sau neagră, proaspătă sau prăjită, cu drojdie sau cu maia, simplă sau cu semințe, explică nutriționistul Mihaela Bilic.

Totuși există ceva diferit la pâine în funcție de conținutul ei. Astfel, aportul de fibre/tărâțe, care însă nu are impact pe conținutul caloric, ci are efect mecanic, stimulează contracția intestinului și ajută la digestie/tranzit.

Câte calorii are o felie de pâine, este o întrebare pe care și-o pun cei aflați la dietă, dar care și-ar dori să se bucure de puțină pâine, fără a-și da peste cap aportul caloric zilnic. Numărul de calorii pe care îl conține pâinea proaspătă este de 240 de calorii pe 100 de grame iar o felie de pâine are cam 80 de calorii.

Ce se întâmplă cu pâinea prin prăjire este o altă întrebare cheie. Pâine pierde apa, devine mai ușoară și se concentrează în nutrienți/calorii – de la aprox 240 cal/100g, cât are pâinea proaspătă, prin prăjire ajunge la 340 cal. Dar noi nu mâncăm pâinea cu suta de grame, ci cu felia, iar o felie de pâine (proaspătă sau prăjită) are tot 80 calorii.

Faptul că e mai ușor de digerat și nu balonează sunt avantajele pâinii prăjite. Microorganismele din drojdie/maia își încetează activitatea și nu mai fermentează amidonul. Același avantaj îl prezintă și pâinea veche de o zi, al cărei proces de dospire s-a încheiat.

Galerie foto


Vizualizări: 13,081

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Sănătate:

Citește și: