Pericol de avalanşe în masivele Vâlcan, Parâng şi Retezat

Dubla tragedie produsă la sfârşitul săptămânii trecute la Straja, unde un adolescent din Motru şi-a pierdut viaţa împreună cu un timişorean de 55 de ani într-o avalanşă, i-a determinat pe salvamontiştii din staţiunile hunedorene Straja şi Râuşor să îi avertizeze acum pe turişti asupra pericolului declanşării unor avalanşe în zonele înalte ale masivelor Vâlcan, Parâng şi Retezat, din cauza zăpezii care a căzut în ultimele zile şi care nu s-a stabilizat peste stratul deja existent.

Gorjenii care la sfârşitul săptămânii vor să urce în staţiunile din Valea Jiului la acest sfârşit de săptămână au parte de drumuri accesibile pe majoritatea traseelor, dar salvamontiştii vin acum şi solicită maximă atenţie, avertizând că nu e de glumă cu cantităţile mari de zăpadă care pot fi dislocate de pe versanţi odată cu încălzirea vremii. În zonă a nins în ultimele zile, iar noul strat poate crea oricând probleme. "Turiştii care urcă şi rămân în staţiunile Straja sau Râuşor sunt în siguranţă. Aici pârtiile au fost pregătite pentru schi şi s-au folosit utilaje de bătătorit zăpada. După testele efectuate de salvamontişti, s-a constatat că în zonele Straja şi în Munţii Retezat pericolul de avalanşe, la peste 1.700 - 1.800 metri, poate fi încadrat într-un cod roşu, pentru că nu există o coeziune între stratul vechi şi cel nou de zăpadă", a declarat, ieri, şeful Salvamont Lupeni, George Resiga. Potrivit acestuia, zăpada veche este îmbibată cu apă care a îngheţat şi este foarte grea din cauza variaţiilor mari de temperatură, iar pe o scară de la unu la cinci pericolul producerii de avalanşe este de gradul patru, în unele locuri chiar de gradul cinci, pe pantele care au un unghi mai mare de 23 de grade.

Atenţie sporită

Şeful Salvamont Lupeni a adăugat că pericolul de avalanşe este semnalat pe partea de sud a Masivului Vâlcan şi în zona centrală a Masivului Retezat, unde stratul de zăpadă depăşeşte jumătate de metru. "Turiştii care sunt amatori de schi alpin sau schi de tură sunt rugaţi să renunţe la aceste trasee şi să rămână doar pe zona schiabilă din staţiunile Straja şi Râuşor, unde pericolul producerii unor avalanşe este exclus. Traseele de coastă sunt periculoase. E suficient ca acestă zăpadă grea să fie atinsă de un om sau de un animal şi se produce o avalanşă", a afirmat George Resiga. Turiştii sunt sfătuiţi să nu se aventureze pe trasee în aceste zile şi să evite, chiar şi cei mai experimentaţi, zonele de creastă.

"Informaţii despre starea traseelor pot fi obţinute de la echipele Salvamont care se află la cabanele sau refugiile Salvamont din zonele montane", a declarat ieri şi şeful Serviciului Public Salvamont Hunedoara, Ovidiu Bodean. Şi în staţiunea Parâng, din masivul cu acelaşi nume, salvamontiştii au instalat plăcuţe de avertizare a turiştilor asupra pericolului de avalanşe la o cotă de peste două mii de metri.

Vizualizări: 74

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: