Peste 1.100 de salariaţi pleacă din CE Oltenia

Complexul Energetic Oltenia va avea, peste maxim două luni, mai puţin cu 1.100 de salariaţi. Transferul Carierelor Berbeşti şi Alunu de la CE Oltenia la CET Govora este în linie dreaptă. În urmă cu câteva zile a fost modificată o ordonanţă de urgenţă care să permită perfectarea transferului, astfel că este o chestiune de circa două luni scoaterea salariaţilor de la aceste cariere din CE Oltenia. Liderul de sindicat de la Berbeşti, Dorel Glomnicu, a confirmat externalizarea unităţilor miniere.

Pentru a scăpa de cele două cariere de la Vîlcea, care alimentează mai mult gratis CET Govora, Guvernul a modificat mai întâi ordonanţa de urgenţă 88/2007. De aici, lucrurile sunt mai simple. Transferul durează circa două luni. CET Govora este unul din marii datornici ai CE Oltenia, compania din Gorj livrând cărbune mai mult degeaba. Pe lângă cei 1.100 de angajaţi la care CEO renunţă cu inima deschisă, producătorul de energie mai are şi alte avantaje. Acestea sunt reducerea costului tonei de cărbune de la 66,52 lei/tona la 56,2 lei/tona, reducerea preţului anual al MWh de la 202,7 lei/MWh la 188,6 lei/ MWh, reducerea cheltuielilor cu consumul propriu de energie, precum şi reducerea certificatelor verzi aferente consumului de energie electrică, rezultă din nota de fundamentare a proiectului de hotărâre de guvern.

Potrivit unei simulări făcută de CE Oltenia, după externalizarea celor două cariere scad foarte mult cheltuielile cu munca vie, fiind mai puţin cu 1100 de salarii de plătit. De asemenea, se face o reducere de 10 lei la costul pe tona de cărbune şi de 13 lei la costul MWh. Acum, cheltuielile cu munca vie la CE Oltenia sunt de 52%, 12% amortizare, 4% redevenţa, energia electrică 16%, alte cheltuieli de exploatare 3%, materiale 6% şi prestări externe 7%.

REACŢIE

Liderul de sindicat Dorel Glomnicu de la Cariera Berbeşti spune că ordonanţa de urgenţă care permite transferul activelor de la CEO la CET Govora a fost aprobată. „Sigur se va face transferul. Asta este. Vom vedea atunci când începe procedura ce înseamnă pentru noi. Aş vrea însă să le transmit celor din conducere că suntem supăraţi că plecăm din CEO. Dar asta este. Se va forma Complexul Energetic Vîlcea“, a declarat Glomnicu.

Vizualizări: 146

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: