Peste 2000 de salariați, dați afară din CEO prin externalizarea carierelor

Discuțiile despre externalizarea celor două cariere, Husnicioara și Berbești, de la Complexul Energetic Oltenia au intrat în linie dreaptă. S-a stabilit formarea unei comisii din care face parte din fostul deputat Cosmin Popescu, pentru realizarea documentației privind divizarea și înființarea a două noi societăți comerciale. Una formată din Cariera Husnicioara și Termocentrala Halânga și alta alcătuită din Cariera Berbești și CET Govora. “Aceste divizări ar avea efectele unor concedieri”, a concluzionat directorul general al CE Oltenia, Laurențiu Ciurel.

Practic, Berbești dă cărbunele la CET Govora, iar Husnicioara la Termocentrala Halânga de la RAAN. În timp de CE Oltenia plătește salariații celor două cariere, cei doi beneficiari CET Govora și Halânga nu plătesc cărbunele cumpărat, ajungându-se la datorii de circa 200 de milioane de lei. “Domnilor primari, dacă vă trebuie Husnicioara și Berbești și cărbunele de acolo vă faceți o firmă și o manageriați, să vedeți ce înseamnă minerit, nu luați cărbune gratis ani de zile, iar Oltenia să subvenționeze activitatea dvs.”, le-a transmis Laurențiu Ciurel la Gorj TV.

Directorul CE Oltenia nu crede că va recupera vreodată banii de la datornici. Termocentralele din Oradea și Drobeta Turnu Severin sunt în insolvență. “Să nu ne îmbătăm cu apă rece. Sunt penalități pe care eu le trec la venituri și plătesc impozit pe profit bani reali. Plătesc impozit pe un venit pe care nu-l vom încasa niciodată”, a explicat Ciurel.

Concedieri, voturi și jocuri politice

Această externalizare înseamnă și reducerea cu peste două mii de persoane a numărului de salariați de la CE Oltenia. „Ar avea același efect cu a concedia 2000 de oameni. Ei, practic, nu produc nimic. Noi plătim totul, iar de acolo vine doar linie la sfârșitul lunii și se adaugă pe hârtie o penalitate la care vom plăti impozit”, a mai spus Ciurel. Externalizarea celor două cariere este îmbrățișată de Directoratul companiei și politicienii puterii din Gorj, deoarece nu este afectat Gorjul, ci Mehedinți și Vâlcea. În continuare, cel mai probabil va fi bătaia pilelor și sforilor trase la București. Dar, după cum spun liderii PSD din Gorj, Florin Cârciumaru și Ion Călinoiu, acesta este județul care a dat premierul României. În fapt, după cum sugerează și Ciurel problema va fi, pentru USL, dacă ceea ce este evident se va interpreta prin faptul că pleacă oameni din CE Oltenia, compania energetică din județul unde a candidat premierul Ponta. “Faptul că sunt pus aici pe 109 și pot să mă opun la un moment dat Ministerului, patronului, dar nu cred că există o intenție de a-mi interzice... Aici ar putea fi o interpretare de genul mii de oameni pleacă din Oltenia”, a menționat Laurențiu Ciurel.

CE SPUN SINDICATELE

Preşedintele FNME Marin Condescu nu este de acord cu externalizarea celor două exploatări. „Din punctul meu de vedere nu este o idee bună. Dacă analizăm din punct de vedere economic, Berbești vinde și încasează producția la un preț foarte bun. La fel și Husnicioara, în condițiile în care activitatea de la RAAN se va împărți, energie electrică, termică și apă grea, cred că e bine să rămână în CEO. Asta e părerea mea. Au beneficiari siguri, dacă vor plăti lucrurile sunt în regulă”, a declarat liderul sindical Marin Condescu.

Vizualizări: 178

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: