Sindicaliştii din Motru se dezic de Marin Condescu şi FNME

Sindicaliştii din zona Motru au decis să discute, personal, cu directorul general Laurenţiu Ciurel şi să nu mai conteze pe Federaţia Naţională Mine Energie (FNME). La întâlnirea de ieri a participat şi sindicalistul şef din zona Jilţ, Adrian Marciuc. Discuţiile au fost legate de cele trei cariere, Lupoaia, Jilţ şi Roşiuţa, dar şi despre subteran, iar directorul Ciurel i-a asigurat că nu vor fi probleme. De asemenea, liderul de la Lupoaia a făcut acuzaţii la adresa lui Marin Condescu, pe care-l acuză de fragmentarea federaţiei. Liderul FNME l-a asigurat pe Bădiţa că politica federaţiei este de unitate şi solidaritate, nu de fărâmiţare.

Nelu Roşca - liderul Sindicatul Roşiuţa,  Nicolae Bădiţa - Sindicatul Lupoaia, Constantin Tudor - lider Departamentul Zona Subteran Motru şi Adrian Marciuc, sindicalistul şef de la Jilţ, au participat ieri la o discuţie cu directorul general al CE Oltenia, Laurenţiu Ciurel.

Supărări vechi şi noi

Liderii din zona Motru transmit, după întâlnirea de ieri, că sunt dispuşi să discute cu echipa de conducere, fără Marin Condescu şi FNME. „Am să caut să mă reprezint individual“, a declarat acum câteva zile liderul de sindicat Nelu Roşca. Sindicalistul Nicolae Bădiţa spune că şi el vrea să facă acelaşi lucru şi are de gând să colaboreze cu sindicatul condus de Nelu Roşca.

Bădiţa este supărat pentru că la Lupoaia a mai apărut un sindicat, „Solidaritatea 2013“, sprijinit, se pare, de Marin Condescu şi FNME. „Nu mi se pare corect din partea lui Marin Condescu şi FNME să sprijine sindicatul Solidaritatea 2013 şi fragmentarea mişcării sindicale. Ştiu că Marin Condescu a sprijinit apariţia acestui sindicat ce face opoziţie sindicatului pe care-l conduc eu. Eu am fost ales uninominal, prin vot, de salariaţi, nu de Condescu“, a declarat Bădiţa.

Marin Condescu a spus că nu a susţinut înfiinţarea unui alt sindicat în zona Lupoaia: „Nu l-am ajutat pe Ureche să facă un alt sindicat şi nici nu sunt de acord cu un alt sindicat, câtă vreme actualul sindicat condus de Bădiţa este majoritar”.

Bădiţa spune că până acum a participat la toate şedinţele de la FNME, dar de acum înainte nu ştie dacă va mai merge. „Am înţeles, a sprijinit apariţia lui, dar să-l mai sprijini şi acum, discutăm altfel. Am participat la toate şedinţele FNME, dar mă gândesc dacă mai particip“, a mai spus acesta.

Nelu Roşca nu a putut fi contactat telefonic pentru a spune ce a rezolvat după negocierea „individuală“, însă Adrian Marciuc are şi el supărările lui.  „Nu ştiu ce probleme au cei din Motru, dar sunt şi eu supărat pe conducerea FNME şi se ştie lucrul acesta. Conducerea FNME trebuie remaniată. Trebuie să facă parte din Biroul executiv al FNME şi preşedinţii de sindicate mari. Asta e. Eu am 2500 de membri şi nu fac parte“, a declarat Marciuc.

Condescu: FNME are nevoie de unitate

Marin Condescu, preşedintele FNME, a spus că politica federaţiei este una de unitate şi solidaritate. „Federaţia Mine Energie este titulară de contract colectiv de muncă şi nu va fi destructurată, chiar dacă interesul local îi va determina pe unii lideri să aleagă alt drum. Le voi respecta decizia”, a spus Condescu. Întrebat dacă nu este implicat mai mult în fotbal, decât în sindicate, Condescu a precizat că: „Partea economică şi socială este mai importantă decât partea de fotbal. Pandurii au ajuns în grupe, vor ajunge şi în primăvara europeană, dar sunt oameni la echipă care se pot ocupa de rezolvarea problemelor. Eu o să mă ocup mai mult de rezolvarea problemelor pe linie sindicală, iar cu sau fără mine, FNME va lupta pentru crezul nostru că CE Oltenia trebuie să devină o unitate puternică, o societate care să menţină locurile de muncă”.

Probleme la cariere

Motivul întâlnirii celor patru lideri cu directorul general Ciurel au fost problemele de la cele trei cariere. Spre exemplu, de la carierele din Motru se livrează către RAAN Drobeta Turnu Severin peste 2 milioane de tone de cărbune pe an. Ce se va întâmpla dacă RAAN va intra în insolvenţă, au întrebat sindicaliştii. Aceştia au primit asigurări că vor fi găsite soluţii pentru livrarea cărbunelui în altă parte. Bădiţa a mai spus că a reuşit aprobarea modernizării excavatorului  04 pentru care vor fi cheltuite 80 de miliarde de lei vechi.

Şi liderul Adrian Marciuc a expus problemele de la Jilţ Nord, unde mai funcţionează un singur excavator. „Oamenii sunt îngrijoraţi şi le e teamă că se închide cariere. Mai lucrează un singur excavator. Oamenii vin la serviciu, dar fac alte lucrări. Directorul general a promis că va merge la Jilţ Nord să liniştească oamenii“, a declarat Marciuc. Activitatea la Jilţ Nord este blocată de un cetăţean nemulţumit de cât i se oferă pentru pământuri. Laurenţiu Ciurel a spus într-o intervenţie la o emisiune că va aştepta apariţia Legii 255 şi nu le va da nimic. 

MESAJ ÎN VERSURI

Marin Condescu a spus şi câteva versuri care descriu lupta pe care administraţia o duce cu sindicatele: „Noi tăcem când spunem ce ne doare./ Ei, îşi pun urechile la uşi/ Şi ne sapă vorbele-n spinare/ Noi, ne punem suferinţa-n cui/ Pe-un tăiş nemărginit de coasă/ Şi-aşteptăm să mai vedem ce-o fi/ Din atâta viscol ce-o să iasă”.

Vizualizări: 180

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: