Peste 40.000 de sărbătoriţi astăzi în Gorj

Gorjenii sărbătoresc astăzi ziua Marilor Împăraţi Constantin şi mama sa, Elena. Este o sărbătoare de mare importanţă în religia creştin-ortodoxă aşa că majoritatea credincioşilor merg la biserică după care petrec alături de familie. În Gorj, astăzi îşi serbează onomastica 19.208 Constantini şi 20.414 Elene.

Judeţul Gorj este astăzi într-o mare sărbătoare creştin-ortodoxă cu atât mai mult cu cât peste 40.000 de persoane îşi sărbătoresc ziua numelui. Întotdeauna, pe 21 mai, credincioşii merg la Biserică pentru a auzi slujba închinată Marilor Împăraţi Constantin şi Elena. Cei care poartă numele de Constantin şi Elena au astăzi un motiv de sărbătoare şi nu sunt deloc puţini. „În judeţul Gorj avem 19.208 persoane care poartă numele de Constantin şi 20.414 femei cu numele de Elena, ceva mai mult”, a precizat Doinel Popescu, directorul Direcţiei de Evidenţă a Populaţiei Gorj.

De altfel, astăzi au loc în judeţ foarte multe hramuri unde gorjenii pot merge să se distreze dar şi să aibă parte de o masă copioasă. Printre cele mai renumite se numără cel de la Bâlteni, satul Olteanu, de lângă Motru dar şi satul Surpaţi, comuna Săcelu. Aici sătenii primesc cu braţele deschise atât neamurile cât şi pe ceilalţi doritori. Este o tradiţie care se respectă de foarte mulţi ani. Înainte însă, femeile merg la Biserică pentru a sluji bucatele puse pe masă.

Ziua nu este lipsită nici de semnificaţii astfel că se zice că orice este sădit în pământ după această zi se usucă, fiind considerată ultima zi în care se mai putea semăna. Tot astăzi, se spune că păsările îşi învaţă puii să zboare, iar femeile alungă cu agheasmă şi tămâie duhurile rele.

Vizualizări: 90

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din :

Citește și: