Peste 7.000 de candidați la alegerile din Gorj

Nu mai puțin de 7.266 de candidați s-au înscris în Gorj pentru alegerile locale de la sfârșitul lunii septembrie. În bătălia electorală au intrat și 25 de candidați independenți, doi dintre ei luptând pentru un post de primar. Teoretic, gorjenii au în față o ofertă bogată, dar mulți dintre candidați nu sunt la primul test electoral.

Funcția de președinte al Consiliului Județean Gorj este disputată de către nouă candidați. În acest an, votul este uninominal.

Pentru cele 32 de mandate de consilieri județeni s-au depus în total 396 de candidaturi. În urmă cu patru ani, cinci partide au intrat în Consiliul Județean, dar pe atunci nu existau Pro România sau USR PLUS.

Inflație de candidați

Pentru funcția de primar „se bat” 405 candidați. În competiție s-au înscris și doi independenți. Este vorba de Ionel Nigel (Târgu Cărbunești) și Florin Anuțoiu (Prigoria).

Două partide nou înființate propun câte un singur candidat. Partidul Gorjenilor merge pe mâna lui Ion Neluș Șofei pentru Primăria Țicleni, în vreme ce Blocul Unității Naționale îl susține pe Artur Leonida Belgher pentru Primăria Alimpești.

În schimb, Partidul Alternativa Dreaptă are candidați doar pentru șase primării: Bengești-Ciocadia, Bolboși, Drăgotești, Hurezani, Stoina și Turcinești.

PLUS și USR au candidați comuni, dar și liste separate. PLUS are propriii competitori la Novaci, Baia de Fier, Bîlteni și Săcelu, dar face alianță cu USR pentru primăriile din Târgu Jiu, Motru și Țicleni.

Înființat cu puțin timp înainte de alegeri, Partidul Verde Gorj s-a mișcat rapid și a desemnat candidați pentru primăriile din Târgu Jiu, Motru, Cătunele, Ciuperceni, Crasna, Stănești și Stoina.

A apus vremea naționaliștilor, Partidul România Mare propunând candidați doar pentru primăriile din Târgu Jiu, Motru, Cătunele, Drăgotești, Plopșoru și Stejari. Șase candidați desemnați are și Partidul Puterii Umaniste (Social-Liberal) la primăriile din Târgu Jiu, Târgu Cărbunești, Motru, Tismana, Mătăsari și Padeș.

Partidul Ecologist Român are 11 candidați, iar Partidul Alternativa pentru Demnitate Națională – 17.

Bătaie la Târgu Jiu și Motru. Dezinteres la Runcu

Cele mai multe candidaturi sunt evident pentru cele 870 de funcții de consilieri locali. S-au înscris în total 6.456 de candidați. Cei mai mulți sunt la Târgu Jiu, respectiv 279 de candidați, și Motru – 221.

O bătălie acerbă se dă și la Săcelu. Pentru cele nouă posturi de consilieri s-au înscris 118 candidați.

Mai bine de 100 de candidaturi au fost depuse și pentru consiliile locale din Scoarța, Bîlteni, Cătunele, Crasna, Bumbești-Jiu, Polovragi, Bălești, Tismana, Baia de Fier, Mătăsari, Padeș, Turceni, Plopșoru, Fărcășești, Bolboși, Rovinari și Țânțăreni. În orașul Novaci s-au înscris fix 100 de competitori.

În schimb, la Runcu, sunt doar 43 de candidați pe cele 15 locuri de consilieri locali. Primarul PSD Adi Cîmpeanu pare că și-a speriat adversarii după ce la ultimele alegeri a fost reconfirmat cu 92% din voturi.

Puțini candidați sunt și la Văgiulești și Ionești, comune cu 11 mandate de consilieri locali. Sunt 43 și respectiv 44 de candidați.

Pentru funcții de consilier local au mai depus liste Alianța Națională a Agricultorilor, Alianța pentru Unitatea Rromilor sau Alianța Partida Romilor „Pro-Europa”.

Vizualizări: 854

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: