Peşteră de interes naţional, lăsată la batjocura „turiştilor“

O peşteră aflată la o adâncime de 300 de metri adâncime, din Baia de Fier, este lăsată la voia întâmplării şi la cheremul „turiştilor“ care smulg stalagmitele şi distrug tot ce se poate. Primarul comunei Baia de Fier, Constantin Mihuţescu, nu este interesat de promovarea acestei peşteri care nu este nici electrificată, iar accesul este foarte greu. Mai mult, primarul spune că darea în circuitul turistic ar fi imposibilă din cauza multor avize ce trebuiesc obţinute. Între timp, o asociaţie din zonă s-a arătat interesată de administrarea peşterii Iedului. Lipseşte doar acordul custodelui Buterfly Effect SRL Craiova.

Peştera Iedului, situată în apropierea Peşterii Muierilor a devenit obiectiv de interes pentru Clubul montan de la Baia de Fier. Reprezentanţii acestei asociaţi sunt interesaţi de administrarea şi conservarea peşterii de aproximativ 300 m adâncime, abandonată de autorităţi.

 „Aş fi interesat să iau în custodie Peştera Iedului. Această peşteră a fost închisă acum câţiva ani în urmă, însă au fost rupte gratiile şi s-au vândut la fier vechi. La degradarea ei au contribuit şi contribuie permanent turiştii care vin şi rup stalactitele şi stalagmitele“, a declarat preşedintele Montan Club White Wolf, Gabriel Chiriac.

Totul depinde de noul custode

Chiriac a spus că ar vrea să o amenajeze însă are nevoie de aprobarea actualului custode al zonei, firma Buterfly SRL din Craiova. „Aş putea să o amenajez: se poate electrifica, curăţa şi chiar introduce în circuitul turistic. Toate acestea înseamnă o investiţie care nu se poate face decât în baza unor documente. Nu ştiu dacă vom putea colabora în acest sens cu noul custode”, a mai declarat Gabriel Chiriac.

Preşedintele asociaţiei a avut chiar şi o întâlnire cu custozii care i-au promis ca că vor analiza posibilitatea ca această peşteră să fie dată în administrare.  „Reprezentanţii firmei Buterfly Effect vor cădea de acord cu cei de la ariile protejate şi vor stabili dacă Peştera Iedului prezintă interes din punct de vedere turistic sau va fi închisă ştiinţific. Abia după aceea vor stabili dacă ne-o dau nouă în administrare. Primul contact cu ei a fost favorabil. Urmează să vedem ce se va întâmpla în viitorul apropiat”.

„Peştera Iedului este prinsă în lista de monumente ale naturii. Ea nu a fost vizitată niciodată. În primul rând i-ar trebui un sistem de închidere mai solid. Pietonal accesul este foarte dificil. Nu o pot reda turismului deoarece trebuie foarte multe avize şi documente pe care nu le vom putea obţine niciodată”, spune păgubaş primarul din Baia de Fier,  Constantin Mihuţescu.

Vizualizări: 240

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: