Lăutarii gorjeni, promovaţi în Franţa

A venit tocmai din Franţa pentru a-i înregistra pe lăutarii gorjeni. Este vorba despre Johann Rousselout, un fotoreporter din Paris, care a străbătut sute de kilometri pentru a se întâlni cu muzica tradiţională gorjenească.

În cele două zile petrecute pe meleaguri gorjene, fotoreporterul a înregistrat tarafurile tradiţionale din Brădiceni, Pârâul de Pripor şi din Târgu Cărbuneşti, tarafuri ce aparţin Şcolii Populare de Artă din Târgu Jiu.

Johann Rousselout a venit în judeţul Gorj pentru a se întâlni cu muzica tradiţională gorjenească, fiind sfătuit în acest sens de etnomuzicologul Speranţa Rădulescu, care păstoreşte colecţia discografică a Muzeului Ţăranului Român din Bucureşti, Etnophonie.

Ghidat de Viorel Gârbaciu, directorul Şcolii Populare din Târgu Jiu, Johann Rousselout  i-a imprimat audio şi video pe rapsozii populari Rela şi Nicu Ciulei din Brădiceni, precum şi tarafurile tradiţionale Argint din Pârâul de Pripor sau Banda lui Piţigoi din Târgu Cărbuneşti. „Am venit în acest judeţ pentru a descoperi muzica lăutărească, care întotdeauna mi-a plăcut. Sunt îndrăgostit de acest gen de muzică şi am o întreagă colecţie în Paris. Acolo am găsit şi un album al violonistului Ionel Budişteanu, ce aparţinea unei familii de lăutari din Budeşti-Ilfov. Aşa m-am hotărât să vin în România şi să promovez această ţară prin intermediul acestei muzici. Acesta este motivul pentru care am ajuns aici”, explică Johann Rousselout. Fotoreporterul francez crede că această muzică este pe cale de dispariţie, iar acestea trebuie să fie colectate cât încă mai există.

Documentar de călătorie despre România

Johann Rousselot se află pentru prima dată în judeţul Gorj, dar nu este la prima vizită în România. „Prima dată am vizitat România în 2006, când am mers în Transilvania. Am păstrat o amintire frumoasă asupra acestei ţări, motiv pentru care am revenit. Aşa că vara următoare am venit împreună cu prietena mea şi am descoperit Maramureşul şi toată partea de nord a acestei ţări. După trei călătorii în România am realizat că am vizitat cât de mult am putut Transilvania, Munţii Apuseni, Maramureşul, Bucovina”, menţionează fotograful. Atunci s-a hotărât să realizeze un documentar de călătorie asupra României.

Oraşul lui Brâncuşi, inexistent pe hartă

Fotograful francez spune că deşi a vizitat de mai multe ori România, foarte greu  auzit de Oltenia. A fost extrem de contrariat că această zonă nu apare într-un ghid turistic apărut în Franţa. „În ghidul turistic pe care l-am cumpărat din Franţa nu există nici un cuvânt despre această zonă. Ori ei nu fac o treabă bună, ori ministrul turismului din România nu promovează destul această zonă. Am fost uimit că în ghidul cumpărat din Franţa nu era menţionat nimic nici despre sculptorul Constantin Brâncuşi. Ştiam că Brâncuşi este un sculptor din România, dar nu ştiam unde să găsesc oraşul natal al acestuia. Este ceva foarte ciudat”, menţionează fotograful.

Vizualizări: 114

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: