Petiţie plecată de la Gorj. „Vrem copilăria copiilor înapoi”

Mesajul dureros de sincer pe care un medic gorjean l-a transmis zilele trecute pe reţelele de socializare a declanşat un val de simpatie şi de susţinere a acesteia în demersurile de a încerca să schimbe ceva în sistemul şcolar românesc. Doctorul neurolog Mihaela Pungan a deplâns stresul de care au parte copiii săi, dar şi cei care îi trec zilnic pragul la cabinetul medical, din cauza programului mult prea încărcat de la şcoală. O petiţie on-line a fost iniţiată la nivel naţional şi sute de persoane deja au semnat-o, mesajul acestui demers fiind acela de a reda copiilor copilăria de care şcoala îi lipseşte.

Mihaela Pungan a avut curajul cu câteva zile în urmă să scrie pe contul său de Facebook ceea ce mulţi dintre părinţi gândesc mai ales atunci când copiii fac pasul de la ciclul primar la cel gimnazial. Fiica doctoriţei este în clasa a cincea din această toamnă, iar programa este atât de încărcată încât Andreea nu mai are timp nici măcar să zâmbească. Are orele după-amiază, iar asta o obligă să îşi facă temele şi dimineaţa şi seara, iar în weekend trebuie să lucreze suplimentar pentru săptămâna care urmează. Mama ei a povestit lucrurile acestea pe internet, iar mii de oameni au distribuit postarea respectivă, Mihaela Pungan reuşind un record din acest punct de vedere cel puţin la nivel de judeţ. Oameni din toată ţara i-au apreciat sinceritatea şi o susţin în demersurile sale de a încerca să schimbe ceva în sistemul care se bazează pe multă materie care trebuie memorată doar pentru ca nişte profesori să aibă catedra asigurată.

„Sunt mii de mesaje venite de peste tot, de la foşti profesori de-ai mei din facultate la mămici simple din Târgu Jiu sau alte colţuri ale ţării, pe care nici nu le cunosc. Mă gândeam la o asemenea reacţie atunci când am scris pentru că ştiu problemele copiilor atunci când sunt aduşi de părinţi la mine la cabinet. Am dat exemplul fiicei mele doar ca un punct de pornire, ca să arăt că nu îmi este ruşine cu o asemenea problemă. Sper să determine şi alţi părinţi ca împreună să facem în aşa fel încât copiilor noştri să le fie mai bine, să fie fericiţi. Fata mea a ajuns să spună că urăşte şcoala din cauza temelor pe care le are permanent de făcut. E un copil talentat, dar care trebuie de dimineaţa de la 8.00 până seara târziu să stea să înveţe, să facă teme. Un adult nu rezistă atât pe scaun, dar un copil care trebuie să mai care şi un ghiozdan plin cu kilograme de cărţi”, spune medicul Pungan.

„Vrem copilăria copiilor înapoi”. Cu acest titlu a fost deschisă şi o petiţie on-line care a strâns deja sute de semnături din toată ţara. Demersul iniţiat de Mihaela Pungan a stârnit un val care a scos la suprafaţă o stare pe care mulţi părinţi o cunosc, dar despre care au vorbit până acum cel mult pe la colţuri sau la o cafea. Acum lucrurile sunt spuse mult mai direct.

Dan Prichici, iniţiatorul petiţiei respective, a transmis că semnatarii cer o lege care să reglementeze un program de studiu mult mai atractiv pentru copii, în care temele să nu le mai ocupe acestora toată copilăria. „Tot mai des aud părinţi care se plâng de lipsa timpului liber pentru copiii lor. Acest lucru se datorează programei foarte aglomerate din şcolile româneşti, dar şi a multitudinii de teme pentru acasă date de profesori. Vrem o lege care să reglementeze programa şcolară şi situaţia temelor pentru acasă”, a menţionat iniţiatorul petiţiei. 

Vizualizări: 5,742

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: