Promisiune: Grupul chinezilor de la Rovinari, funcțional „după 2020“

Noul grup energetic care va fi construit la Termocentrala Rovinari în parteneriat public privat cu o firmă chineză ar urma să fie pus în funcțiune ”după 2020”. Investiția, despre care se vorbește de 7 ani, ar ajunge la aproape 1 miliard de euro. Circa 4000 de locuri de muncă estimează autoritățile de la centru că se vor crea pe perioada implementării proiectului.

Noul grup energetic de mare capacitate a fost prins în Strategia Energetică a României 2019-2030, spune Andrei Maioreanu, secretar de stat în Ministerul Energiei. ”În Strategia Energetică se precizează construcția unei capacități de producție energie electrică cu parametrii supracritici pe bază de lignit de 600MW, care să intre în producție după anul 2020 și căreia să-i poată fi adăugată tehnologia de captare, transport și stocare geologică a CO2 începând din 2035. Este necesară și obligatorie pentru asigurarea compoziției mixului energetic, cu un cost optim la nivel sistemic în România”, a declarat Andrei Maioreanu.

Compania China Huadian Engineering Co. Ltd. a fost declarată investitor selectat pentru realizarea investiției încă din martie 2012. De 25 de ani nu au mai fost realizate astfel de investiții în sectorul termo-energetic românesc, au transmis reprezentanții Ministerului Energiei.

O comisie a CE Oltenia, condusă de directorul general Sorinel Boza, va negocia cu partea chineză în următoarele zile. Negocierile se vor axa pe finalizarea contractelor de superficie și de furnizare a cărbunelui. ”Sperăm să finalizăm negocierile cât mai rapid. Săptămâna aceasta suntem puși la dispoziției să finalizăm”, a spus Sorinel Boza.

Directorul general al CE Oltenia spune că noul grup ar fi cel de-al 12-lea la nivel de companie.

Ar fi vorba de circa 5 milioane de tone de cărbune care să fie asigurat anual din carierele CE Oltenia. Compania are în prezent probleme în ceea ce privește asigurarea necesarului de cărbune pentru propriile termocentrale.

Andrei Maioreanu a spus că, recent, a fost aprobată la nivel de minister o strategie de dezvoltare a Complexului Energetic Oltenia, în care este prevăzută și cantitatea de cărbune pe care compania ar urma să o asigure pentru noul grup de la Rovinari. Rămâne de văzut dacă la nivel de companie se va proceda la suplimentarea numărului de angajați pentru a putea asigura cărbunele necesar pentru grupul energetic nou.

Acordul acționarilor a fost negociat, în cea mai mare parte, în perioada 23-30 ianuarie, la București. Ministerul Energiei ar vrea ca negocierile să fie finalizate în acest an, ca apoi să treacă la înființarea societății de implementare și la demararea acțiunilor de realizarea a noului grup.

Cine sunt investitorii

China Huadian Engineering Co. Ltd. are afaceri vaste în domeniul energetic. ”E unul dintre cele 5 mari grupuri din China în domeniul energetic. Are circa 150.000MW putere instalată. Acționează atât în domeniul centralelor pe cărbune, hidro, eolian, solar, sunt proiecte în China, proiecte în străinătate”, a explicat Sandu Teohari, reprezentant al companiei chineze.

Vizualizări: 3,234

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: