Petrom îşi extinde forajele de la Licurici. Cât câştigă primăria !

Petrom va pune în funcţiune alte trei sonde în zona Licurici. Încă de la începutul anului compania a solicitat primăriei eliberarea certificatului de urbanism pentru a putea exploata zăcămintele în condiţii legale. Odată cu  extinderea forajelor bugetul local se rotunjeşte, în condiţiile în care banii alocaţi în acest an sunt cu jumătate mai puţini decât anul trecut.

Petrom îşi extinde forajele în zona Licurici. Încă din prima luna a anului în curs, reprezentanţii companiei şi-au manifestat intenţia de a obţine autorizaţie pentru amplasarea a trei sonde. “Anul acesta reprezentanţii Petrom au demarat procedura de eliberare a certificatului de urbanism în vederea obţinerii autorizaţiei pentru foraj. Compania intenţionează să amplaseze trei sonde pe un careu de 25.000 mp, cam 34.000 mp cu drum de acces”, a declarat Doru Liviu Drăgulescu, primarul comunei Licurici. Taxa stabilită de Consiliul Local pentru foraj şi excavare este de 7 lei/mp. La sfârşitul anului trecut, la Licurici, Compania Petrom a pus în funcţiune cea mai mare sondă de gaz din ţară. Petrom a început exploatarea de probă a sondei 4539 Totea cu o producţia zilnică de circa 430.000 mc de gaze şi 58 tone de condensat, aproximativ 3% din producţia zilnică de gaze a Petrom.

Petrom nu are datorii la Primăria Licurici

Reprezentanţii Primăriei Licurici spun că nu au avut probleme cu Petrom întrucât nu au datori restante. Ba mai mult, compania îi ajută să-şi rotunjească bugetul local cu banii încasaţi din autorizaţii şi din taxele de foraj. Anul trecut, primăria a încasat o taxă de aproximativ 600 de milioane de lei vechi. “Compania Petrom nu are datorii. Anul trecut am încasat o taxă de 600 milioane de lei vechi. Şi în acest an taxa pentru foraj şi excavare va fi de 7 lei/mp. Până în momentul de faţă nu am stabilit încă valoarea autorizaţiei. Oricum sunt bani frumoşi care ne ajută să ne rotunjim veniturile în condiţiile actuale de criză. Bugetul local de anul acesta este de doar 700 de milioane de lei vechi, la jumătate faţă de anul trecut,, a mai precizat Doru Liviu Drăgulescu.  

RECORD

La acest moment, 4539 Totea este cea mai mare sondă onshore de gaze şi condensat din România în ceea ce priveşte volumul producţiei. „Am început exploatarea de probă într-un timp record şi în prezent pregătim forarea primei sonde de evaluare. Totea este un proiect foarte important pentru noi şi pentru România, având în vedere potenţialul zăcământului. Evaluarea ar putea confirma cea mai mare descoperire onshore de gaze de pe teritoriul României din ultimii şase ani”, se arăta într-un comunicat emis la sfârşitul anului trecut de către companie.

Vizualizări: 147

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: