Pierderi de 14 milioane RON la SNLO la un singur contract de care s-a ocupat Best Recuperare Creanţe

 Societatea Naţională a Lignitului Oltenia este în prezent nu doar în mijlocul unei crize economice, ci şi în postura de a cere unei instanţe de judecată să anuleze o hotărâre judecătorească a Judecătoriei Drobeta Turnu Severin pentru a evita pierderi de 14 milioane de lei. Gaura respectivă are legătură cu contractul de cesiune a creanţelor către Best Recuperare Creanţe SRL încheiat de fostul director general Eugen Davidoiu despre care nimeni nu mai prea vorbeşte nimic în ultima vreme, deşi acesta a devenit "subiect penal" într-o anchetă care vizează afacerea respectivă.

 Directorul general al SNLO, Daniel Burlan, spune că pierderile de 14 milioane de lei vor fi înregistrate constant în următorii 6 ani dacă hotărârea judecătorească respectivă nu este anulată cât mai repede. O instanţă din Drobeta Turnu Severin a decis la începutul lunii martie să recunoască o înţelegere comercială dintre Regia de Autonomă de Activităţi Nucleare şi firma Best Recuperare Creanţe SRL Alexandria, firmă care are un contract încheiat cu SNLO pentru cesionare de creanţe şi recuperare a datoriilor de la termocentralele care nu şi-au plătit cărbunele în ultimii ani. Contractul a fost încheiat în toamna anului trecut de fostul director general al SNLO, Eugen Davidoiu, actualul director general Daniel Burlan menţionând încă de la începutul mandatului său că societatea are de pierdut pentru că firma de recuperare a creanţelor are libertatea să îşi stabilească singură comisionul.

 Cărbune neplătit de ani de zile

 Întelegerea dintre RAAN Drobeta Turnu Severin şi Best Recuperare Creanţe SRL priveşte o datorie de 30, 8 milioane lei şi un comision de 5,8 milioane lei, comision care iniţial era de 7,3 milioane lei. Cele două părţi au convenit în faţa instanţei ca datoria totală de 36,6 milioane lei să fie achitat eşalonat pe o perioadă de şase ani, în 72 de rate, valoarea unei rate fiind de 509576 lei. În suma respectivă nu sunt incluse şi penalităţile pe care SNLO le percepe în mod normal pentru neplata la timp a facturilor. "Nu se face nicio referire în hotărârea judecătorească despre penalităţile de 14 milioane de lei care se acumulează în această perioadă şi la care noi nu putem renunţa. Evident că nu ne convine o asemenea situaţie pentru că, în fond, aceste penalităţi ajung să fie cam jumătate din valoarea datoriilor luate în discuţie şi de aceea ne vom adresa unei alte instanţe pentru a fi anulată tranzacţia încheiată în faţa judecătorilor din Drobeta Turnu Severin", afirmă directorul general al SNLO.
 Evidenţele contabile ale SNLO arată că la data de 28 februarie 2009 Regia Autonomă de Activităţi Nucleare datora Societăţii Lignitului aproape 136,3 milioane lei. Datoriile regiei erau în 2004 de 5,5 milioane lei, deşi Societatea Lignitului a fost înfiinţată în acel an prin restructurarea fostei Companii Naţionale a Lignitului Oltenia. Datoriile RAAN faţă de SNLO au ajuns în doi ani la nivelul de 48 de milioane de lei, iar în 2007 acestea s-au triplat, ajungând la peste 126 de milioane. În 2008 acestea au trecut şi de "bariera" de 150 de milioane, aşa ajungând fostul director general Eugen Davidoiu să cesioneze datoriile la Best Recuperare Creanţe, o firmă pe care a făcut-o bogată dintr-un condei. 

 Davidoiu nu mai are "spate"
 
 Firma are în spatele său foşti ofiţeri din serviciile secrete, servicii cu care se lăuda şi Davidoiu până în toamnă că i-ar asigura şi lui spatele în funcţia pe care a ocupat-o în fruntea SNLO. Acum serviciile par să-şi fi luat mâna de pe fostul "general", sursele noastre spunând că acesta ar fi în prezent internat într-o unitate spitalicească, Davidoiu intrând în atenţia poliţiştilor de la Serviciul de Investigarea Fraudelor de când contractul său cu Best a devenit public. El este cercetat pentru abuz în serviciu contra intereselor publice, aceiaşi acuzaţie fiind formulată şi pentru fostul director financiar contabil Stana Micu Pâinişoară şi fosta şefă a juriştilor din SNLO, Diana Dumitraşcu. Interesant este că ambele şi-au pierdut posturile de conducere după ce a fost semnat contractul cu Best Recuperare Creanţe. O anchetă în acest sens a fost deschisă şi la Arad, poliţiştii de acolo autosesizându-se după ce Best a blocat conturile termocentralei fără ca firma de recuperare să aibă vreun contract direct cu CET Arad. Pâinişoară şi-a pierdut funcţia însă chiar în perioada de manageriat a lui Davidoiu, locul său fiind luat de Dorina Jianu, o apropiată a lui Dan Ilie Morega, naşul lui Ion Făget, fost şef al SRI Gorj, fostul ofiţer de informaţii fiind şi el implicat în afacerile din minerit şi energie în ultimii ani. Diana Dumitraşcu şi Dorina Jianu au fost cam singurele şefe din "epoca Davidoiu" pe care Burlan le-a schimbat aproape din prima clipă a preluării mandatului său, actualul general neoferind vreodată prea multe motivaţii pentru deciziile respective. În schimb, cele două schimbări au coincis cu publicarea în presă a informaţiilor despre contractul cu Best Recuperare Creanţe, contract şi firmă despre care încă nu s-a spus sau scris totul.


Vizualizări: 118

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: