Se aşteaptă la şomaj tehnic în minerit şi energie

Energia pe cărbune a acoperit marţi doar 10% din piaţă, iar din aceasta doar o parte a fost asigurată de Complexul Energetic Oltenia. Consumul de energie este redus în aceste zile, iar Hidroelectrica poate acoperi aproape jumătate din necesar. În aceste condiţii, liderii sindicali şi-au exprimat deja îngrijorarea că ar putea să apară din nou perioade cu şomaj tehnic.

Nicu Bunoaica, lider sindical în zona Motru, a spus că producţia redusă nu este singura problemă a Complexului Energetic Oltenia în această perioadă. „Energia se vinde la un preţ foarte mic acum. Sunt probleme şi cu exproprierile, suntem cam pe muchie de cuţit. Realitatea ar spune că ar putea să urmeze o perioadă de şomaj, dar asta va hotărî conducerea Complexului Energetic Oltenia”, a spus Bunoaica.

Nici Manu Tomescu, lider în zona Rovinari, nu exclude posibilitatea trimiterii salariaţilor în şomaj tehnic. „Doamne fereşte, nici nu vrem să ne gândim la asta, dar este greu. În primul rând, preţul certificatelor de carbon ne îngrijorează foarte tare, pentru că a explodat. Speranţa noastră este în guvern şi în parlament. De ani de zile politicienii ne promit mixul energetic naţional, să nu mai fim tot timpul cu sabia deasupra capului. Speranţa mea e să facă măcar anul acesta ceva pentru noi”, a spus Manu Tomescu la Radio Infinit.

Liderul din zona Turceni, Eugen Iovan, spune că termocentralele din Gorj depind de ceilalţi producători de energie. „Ce să facem, depindem de ceilalţi. Depinde cum bate vântul, depinde de apă. Acum consumul este mai mic, aşa a fost în fiecare an de Paşte. Ne îngrijorează creşterea certificatelor, asta chiar e o problemă”, a spus Iovan la postul de radio. Iovan a precizat că nu s-a pus încă problema şomajului tehnic, dar îngrijorarea există.

Vizualizări: 3,811

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: