Pîrvulescu (FNME): Discrepanţele salariale, eliminate parţial

Liderii de sindicali nu se arată entuziasmaţi de prima etapă a creşterii salariilor din Complexul Energetic Oltenia. Preşedintele Federaţiei Naţionale Mine Energie, Dumitru Pîrvulescu, speră ca negocierea Contractului Colectiv de Muncă să îi mulţumească pe salariaţi.

24 de milioane de lei vor fi împărţiţi salariaţilor CE Oltenia, de la 1 februarie, după criterii care încă nu au fost date publicităţii. Administraţia şi sindicatele au împărţit suma către sucursale şi subunităţi, în funcţie de numărul de salariaţi. Suma pusă în joc este de 1807 lei brut de fiecare salariat pe an, adică aproximativ 150 de lei brut pe lună de fiecare. Banii vor ajunge cu prioritate la cei care nu au primit clase noi de salarizare în ultimii ani, deşi au fost promovaţi sau au primit sarcini în plus, la cei cu venituri foarte mici. „Criteriile vor fi făcute la fiecare unitate. Vor fi în medie 2,5 clase de om, dar nu toată lumea va primi”, a spus Pîrvulescu.

Acest mod de repartizare a banilor nu rezolvă însă o discrepanţă existentă de ani buni între salariaţii proveniţi din fosta Societate Naţională a Lignitului Oltenia, care aveau salarii mai mici, şi cei veniţi din complexurile energetice. Preşedintele FNME, Dumitru Pîrvulescu, a spus că această discrepanţă va rămâne în continuare. „Banii au fost repartizaţi în mod egal între carierele şi sucursalele din Complexul Energetic Oltenia Lucrul acesta va duce cât de cât la o armonizare în interiorul fiecărei subunităţi, dar nu la armonizare în cadrul CEO”, a spus Pîrvulescu la Radio Infinit.

Luni va începe oficial negocierea noului CCM

Liderul sindical speră însă ca salariaţilor să li se facă dreptate la negocierea Contractului Colectiv de Muncă, luni urmând a fi constituită comisia de negociere. „Vedem la pasul 2, la negocieri. Nu ştiu punctul de vedere al administraţiei, vedem de luni încolo, când va fi constituirea comisiei de negociere”, a spus liderul FNME.

Complexul Energetic Oltenia are peste 13.300 de salariaţi, din care peste o mie sunt nesindicalizaţi. Aceştia nu pot fi însă excluşi de la împărţeală, drepturile câştigate la negociere fiind pentru toată lumea. Liderul sindical Manu Tomescu îi sfătuieşte pe aceştia să nu rămână în afara sindicatelor. „Un sfat sincer pentru toţi salariaţii din CE Oltenia, care sunt nesindicalizaţi. ÎNSCRIEŢI-VĂ ÎN SINDICATE! Dacă nu vă convine niciunul dintre cele deja existente, atunci creaţi-vă propriile sindicate, dar nu mai staţi nesindicalizaţi”, este apelul lui Manu Tomescu.

Vizualizări: 3,601

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: