Zile decisive pentru creşterea salariilor în CE Oltenia

Sindicatele şi administraţia din Complexul Energetic Oltenia au decis vineri să distribuie suma de 24 de milioane de lei carierelor şi sucursalelor, în vederea creşterii unor salarii. Deocamdată nu au fost date publicităţii criteriile în baza cărora mii de salarii vor fi majorate de la 1 februarie. Directorii de cariere/sucursale vor stabili cine primeşte clase de salarizare în plus, cu consultarea liderilor de sindicat.

Suma de 24 de milioane a fost distribuită carierelor şi sucursalelor în funcţie de numărul de salariaţi. Suma ar asigura o creştere medie de 150 de lei brut pe lună, raportat la cei 13.281 de salariaţi. Banii vor ajunge numai la o parte din salariaţi, la cei care în ultimii ani au primit atribuţii în plus, dar nu li s-a pus nimic la salariu, şi la cei cu salarii minime pe meseria lor.

Manu Tomescu cere transparenţă

Manu Tomescu, unul din liderii Sindicatului Energia Rovinari, crede că ar fi nevoie de criterii clare, pentru a elimina subiectivismul. „Şi în 2017 a fost o economie la fondul de salarii, dar s-a hotărât să fie folosită altfel. Ca să nu mai fie aceste probleme, aceste armonizări salariale ar trebui făcute an de an. Să fie făcute nişte criterii. Să nu se mai ducă un lider de sindicat cu tabele, prin spate, să propună promovări pe pile. Şefii de cariere să facă aceste propuneri pentru că dumnealor îi pot evalua pe aceşti salariaţi. Dacă ar fi criterii clare, nu am mai fi acuzaţi noi, liderii de sindicat, pentru că şefii de ateliere, de cariere, ar fi direct responsabili dacă s-ar rezolva aceste probleme. Îmi doresc să primească toată lumea majorări într-un mod transparent”, a fost declaraţia sindicalistului Manu Tomescu.

Următoarea majorare, în aprilie

O altă majorare salarială, după ce vor fi împărţite cele 24 de milioane de lei, va fi făcută la negocierile pentru Contractul Colectiv de Muncă (CCM). Actualul document va expira în martie. Din aprilie, salariaţii companiei energetice vor primi bani în funcţie de ce vor obţine în noul CCM. „Am stabilit să se facă două corecţii salariale în două etape. Una, imediat, iar următoarea, prin negocierea contractului de muncă. De creşteri salariale vor beneficia, în prima etapă, cel puţin opt mii de angajaţi din cadrul Complexului Energetic Oltenia, dar lucrul acesta îl vom stabili împreună”, a spus Dumitru Pîrvulescu, preşedintele Federaţiei Naţionale Mine Energie.

Noul contract colectiv de muncă al salariaţilor Complexului Energetic Oltenia ar putea aduce o altă grilă de salarizare.

Vizualizări: 5,239

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: