Pîrvulescu (FNME): Va fi grav dacă nu se face o schemă de sprijin

Președintele Federației Naționale Mine Energie Oltenia, Dumitru Pârvulescu, a acordat un interviu pentru RFI România, în care a explicat ce ar însemna pentru sistemul energetic închiderea Complexului Energetic Oltenia.

Rep.: Care este situația Complexului Energetic Oltenia?

Dumitru Pârvulescu: În România există această gogoriță de economie de piață în domeniul energetic, care nu prea e în regulă. Toate statele au mix energetic, în sensul că în aceeași companie au gaz, cărbune, hidro, nuclear, la noi, în 1998-1999, statul român a separat producătorii și i-a aruncat în piață. Cum poate să concureze energia pe huilă cu hidro? Este o aberație. Nici nu s-au făcut pârghii în ultimii 20 de ani pentru un sistem energetic așa cum trebuie.

Rep.: Dar noi, în 2019, tragem o linie peste ultimii 20 de ani și ne trezim că unul din cei mai producători...

D.P.: Până acum am supraviețuit și vă spun și de ce. Cărbunele a supraviețuit printr-o restructurare draconică. Înainte de restructurarea în 1997, numai în sectorul minier din Oltenia erau peste 55.000 de salariați. În momentul de față, în zona minieră mai sunt 7.500 de salariați. În ultimul timp a explodat piața certificatelor de carbon. După ce că oricum costul de exploatare era complet diferit pe cărbune, gaze, hidro, nuclear, regenerabile, gândiți-vă că energia pe cărbune este suprataxată cu 130 de lei/MWh. La atât a ajuns certificatul de carbon. Cum poate să intre în concurență energia pe lignit cu alte tipuri de energie, din moment ce îi pui în cârcă o taxă de 130 de lei?

Rep.: Cum poate supraviețui o companie când costul certificatelor de carbon ajunge să depășească 40% din cifra de afaceri? Care este soluția?

D.P.: Germania și-a propus să renunțe în 2035 la cărbune, dar până atunci are o schemă de sprijin pentru acest tip de energie. Nu poți să o lași în bătaia vântului, să concureze cu alte tipuri de energie, care mai sunt și subvenționate.

Rep.: Cât din piața de energie acoperă Complexul Energetic Oltenia?

D.P.: Un procent variabil, între 20% și 35%. Când acest complex a avut o problemă în iarnă (n.r. - greva minerilor), prețul la energie a ajuns de la 200 de lei/MWh la 600 de lei/MWh. Preț suportat de români. Ce ar însemna ieșirea din piață a Complexului Energetic Oltenia! Cât ar sări prețul?

Rep.: Ați vorbit de 7.500 de mineri. Ce înseamnă diferența până la 13.000 de angajați?

D.P.: Cei 7.500 sunt pe parte de minerit. Mai avem și colegi care asigură transportul, mai avem și colegi în cele patru termocentrale.

Rep.: Este posibil, din semnalele pe care le aveți, să se piardă locuri de muncă, din cele 13.000?

D.P.: Pentru moment nu, pentru că România nu are cu ce suplini această sursă de energie. Eu știu că există în lucru la guvern acel memorandum dat undeva în toamna anului trecut, prin care se recunoaștea problema. Va fi grav dacă nu se face o schemă de sprijin până la data nu știu care, când vor să renunțe ei la cărbune sau, ceea ce este mai puțin probabil, un mix energetic.

Rep.: Schema de sprijin trebuie să fie avizată de Uniunea Europeană?

D.P.: Bineînțeles, dar nu suntem singura țară care ar beneficia de o astfel de schemă.

Rep.: Încercam doar să evidențiez că durează. Iar partea a doua, aceea cu mixul și cu strategia poate dura și câțiva ani.

D.P.: Vă spun că nu durează chiar așa de mult. În momentul de față, România nu își poate permite să renunțe la acești 1.500-2.000 MWh în bandă, că nu are cum. Trebuie să găsească o soluție. Noi nu intrăm într-o situație gravă acum, de insolvență, de exemplu. Termenul limită pentru achiziționarea certificatelor de carbon pentru producția din acest an este 30 aprilie 2020. Până atunci, statul român trebuie să găsească o soluție, altfel va fi o mare problemă.

Rep.: Aveți în vedere acțiuni de protest?

D.P.: Bineînțeles că avem în vedere acțiuni de protest. Bineînțeles că vom face. Și ar trebui și românii să facă acțiuni de protest. Pentru că, revin, nu înseamnă numai pierderea a 13 mii de locuri de muncă. Înseamnă o explozie a prețurilor la energie în România. Și o să vedeți că așa se va întâmpla. 

A consemnat Mirela MOTREANU

Vizualizări: 1,645

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Interviu:

Citește și: