Pîrvulescu (FNME): La Ministerul Energiei nu e tocmai o echipă

Președintele Federației Naționale Mine Energie, Dumitru Pîrvulescu, a criticat luni la TV Sud faptul că disensiunile din Ministerul Energiei amână de un an adoptarea strategiei energetice a țării. Acesta pune situația pe faptul că ministrul are altă culoare politică decât secretarii de stat care au lucrat la strategie.

Rep.: Toată lumea spune despre CE Oltenia că are nevoie de sprijin de la guvern. Vedeți posibil acest sprijin?

Dumitru Pîrvulescu: Nu. Din ce văd, la Ministerul Energiei nu e tocmai o echipă. Și asta o vedeți și dumneavoastră.

Rep.: Fiți mai explicit.

D.P.: Să vorbim de o chestiune simplă, de strategia energetică. Știți foarte bine că s-a discutat în luna iulie-august anul trecut că se va lansa acea strategie. A trecut aproape un an și... frână.

Rep.: Ea este făcută...

D.P.: E pe site. Nu mă încălzește cu nimic. Noi, în momentul de față, avem o strategie dată prin hotărâre de guvern în 2007, care din 2008 nu a mai fost valabilă. Dar, o avem. Dacă România merge pe chestiuni din astea, să avem strategie pentru două zile...

Rep.: Vorbiți de disensiuni în actuala echipă de la Ministerul Energiei?

D.P.: Da, de actuala echipă. Între ei, acolo, sunt frecușuri care au dus la acest blocaj. Știți că secretarul de stat Maioreanu a anunțat anul trecut că au terminat strategia, o pun în dezbatere publică și o lansează. Și au ratat lansarea, pentru că a venit ministrul care e de altă coloratură și a zis: STOP! Poate ar trebui domnul ministru să vină să spună de ce a zis STOP.

Rep.: Această strategie este una în favoarea producătorilor tradiționali.

D.P.: De acord, este în favoare pe hârtie. De asta era nevoie de această strategie, pentru că în momentul în care aveam negru pe alb, chiar prin hotărâre de guvern, o astfel de strategie, atunci erau obligați să facă politici pentru a face mixul acela energetic optim în momentul anului 2015-2030. Nefiind strategia, nu fac, și nefăcând astăzi nimic, mâine nimic, se acutizează problemele în cărbune.

Rep.: Ce credeți că se va întâmpla cu această companie până la finalul anului?

D.P.: Până la finele anului, după părerea mea, nu se va întâmpla mare lucru. Nu văd ca peste noapte echipa asta din minister, care nu prea e echipă, va face ceva coerent, ceva major pentru CEO. La mijloc este vorba de sume foarte mari, nu apar mâine câteva sute de milioane cu care să încercăm să îndreptăm lucrurile.

Rep.: Pare 2019 un an decisiv, simțiți chestiunea aceasta?

D.P.: Nu simt. Nu cred că suntem aproape de insolvență. Păi Complexul Energetic Hunedoara este de cinci ani efectiv în faliment, dar pe hârtie nu s-a ajuns nici la insolvență. Au fost găsite tot felul de soluții. Situația la CEO este foarte dificilă. Pentru ca această companie să fie pe zero, ar trebui ca toți salariații să nu mai luăm salariile. Este o situație absurdă. Dacă nu se vine din exterior cu ceva, va fi greu.

A consemnat Mirela MOTREANU

Vizualizări: 1,609

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Interviu:

Citește și: