Pîrvulescu vrea simpozion în Gorj pentru schema de ajutor a CE Oltenia

Președintele Federației Naționale Mine Energie, Dumitru Pîrvulescu, a spus că nu știe prea multe despre schema de sprijin gândită de autorități pentru a ajuta Complexul Energetic Oltenia în vederea achiziționării certificatelor de carbon. La un preț de 26-29 de euro/certificat, compania va trebui să cheltuiască peste 300 de milioane de euro anual pentru poluarea pe care o produce.

Cum nu are de unde, guvernanții au gândit o schemă de sprijin care ar fi aproape finalizată, dar despre care nu au dat niciun fel de detalii. Nici măcar liderior sindicali. “Nu știu foarte multe detalii. Știu că în această săptămână va fi finalizat documentul și prezentat Consiliului Concurenței, care a fost notificat în prealabil. Dat fiind impactul social foarte mare asupra locuitorilor din județul Gorj, normal ar fi ca documentul să fie prezentat aici în Gorj, printr-un simpozion. Poate că este singura chestiune prin care vom putea să spunem că vom avea viață pe termen mediu”, a spus Pîrvulescu la Tele 3.

Președinte FNME este mai critic însă cu cei care pun sub semnul îndoielii capacitatea administrației CE Oltenia și a guvernanților de a elabora o schemă de sprijin care să fie aprobată în structurile europene. “Eu aș fi interesat să văd ce soluții prezintă domnii care critică această schemă de sprijin, pentru că atunci când critici o chestiune e bine să vii cu contra-argumente”, a spus Pîrvulescu.

Complexul Energetic Oltenia a încheiat anul trecut cu pierderi uriașe, de 1,13 miliarde de lei, administrația dând vina exclusiv pe creșterea imprevizibilă a prețurilor certificatelor de carbon.

În acest an, costul cu certificatele de carbon va fi mai mare chiar și decât costul cu salariile celor 13.000 de angajați. “Acum câțiva ani, au fost dați afară mii de salariați pentru a putea fi cumpărate certificatele, dar prețurile erau mult mai mici. Acum, nici dacă ar da afară toți salariații, nu ar putea fi acoperite costurile”, a spus Pîrvulescu, care îi acuză pe cei care au condus CE Oltenia acum câțiva ani că nu au început de atunci demersurile pentru această schemă de sprijin.

În timp ce administrația CE Oltenia se plânge de interesul prea mare acordat de presa locală problemelor cauzate de certificatele de carbon, liderul sindical se plânge că problema nu este abordată la nivel național. “Ar trebui ca factorul politic local să găsească niște vectori de imagine, care să explice acest subiect la nivel național. Problema cea mai gravă nu este că se pierd cele 13.000 de locuri de muncă de la Complexul Energetic Oltenia, ci că toți românii vor avea de pierdut, pentru că va crește exploziv prețul la energie electrică”, a spus Pîrvulescu.

Liderul sindical a reamintit situația din ianuarie, când minerii au fost în grevă și capacitatea de producție a complexului s-a diminuat cu 30-40%, iar prețurile pe bursă s-au triplat.

Vizualizări: 1,216

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: