Pisc, huiduit de minerii din Valea Jiului

Zi tensionată ieri în Valea Jiului, ortacii supăraţi că le-au crescut lefurile doar pe hârtie, nu şi pe card, au pornit în marş prin centrul municipiului Petroşani încă de dimineaţă, după ce, mai întâi, în curtea Companiei Naţionale a Huilei, l-au huiduit pe sindicalistul gorjean Ion Pisc Scrădeanu.

Acesta este în fruntea unor sindicate de la termocentralele din judeţul Hunedoara, iar liderul minerilor, Petre Nica, l-a acuzat pe acesta că s-a opus creşterii preţului gigacaloriei, lucru care le-ar fi asigurat celor de la CNH mai multe venituri la bugetul propriu, deci şi posibilitatea de a plăti salarii majorate. Pisc a fost acuzat şi că nu s-a opus importurilor de cărbune, cărbune plătit la timp la preţ mai mare de termocentralele din Hunedoara, în timp ce CNH are de încasat producţia pe mult timp în urmă, la fel cum se întâmplă, de altfel, şi cu Societatea Naţională a Lignitului Oltenia.

Declaraţiile lui Petre Nica au fost urmate de huiduieli şi scandări de genul „Jos Pisc”, după care minerii au plecat în marş prin Petroşani.

Coloana de circa 2000 de mineri a ajuns până în zona de sud a oraşului, „La avion” manifestanţii făcând cale întoarsă spre sediul CNH, numărul lor trecând, între timp, de 3000. Aici ortacii au promis că a doua oară când vor mai ajunge „La avion” vor pleca spre Defileul Jiului, lucru care s-a şi întâmplat odată cu venirea după-amiezii. Liderilor sindicali nu le venea să creadă, mai ales că manifestarea era una neautorizată, ei riscând sancţiuni. Minerii au forţat pur şi simplu cordonul de jandarmi şi au pornit pe drumul spre Târgu Jiu, dar după câteva sute de metri s-au împărţit în două tabere. Petre Nica le-a spus că nu e de acord cu ceea ce fac ei, mai ales că, la Bucureşti, alţi sindicalişti aşteptau să intre la negocieri la Ministerul Economiei. Minerii au ajuns să se îmbrâncească între ei, ducând muncă de lămurire unii cu alţii pentru a continua sau nu deplasarea spre Defileul Jiului, după vreo jumătate de oră în care traficul rutier a fost complet blocat în zona bulevardelor cu benzinării, toţi plecând spre sediul CNH. Unii au preferat apoi să plece acasă, în scurt timp toţi plecând spre casele lor, azi urmând să afle veşti noi de la Bucureşti, în funcţie de care vor şi decide dacă mai continuă protestele şi, eventual, în ce mod.

Vizualizări: 144

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: