Planul „spectaculos“ al lui Ciurel! Mii de angajaţi vor lucra part-time!

Directorul general al Complexului Energetic Oltenia, Laurenţiu Ciurel, îşi va prezenta pe 28 mai planul de management şi strategia. Cel mai spectaculos lucru din acest proiect de management, aşa cum spune şi Ciurel, este reprezentat de faptul că circa 3000 de mineri şi energeticieni vor avea contracte part-time sau pe perioadă determinată. Pe scurt, intenţia lui Laurenţiu Ciurel este aceea de a-i chema pe aceştia la serviciu doar când este nevoie.

Planul lui Ciurel prin care, până în 2017, vor rămâne doar 16.000 de angajaţi este unul controversat şi greu de înţeles şi aplicat în cazul unor oameni care ştiu că au de lucru doar dacă se duc zilnic la muncă, nu şase luni într-un an. „Cel mai spectaculos lucru din acest plan de management, pe partea de personal, este adaptarea la noua situaţie prin contracte de part-time şi contracte pe durată determinată. Aşa cum se practică şi în alte părţi în lume. Adică, dacă ştim că există un vârf de producţie în timpul verii şi o parte descărcată în toamnă sau în alte perioade, atunci voi prefera să plătesc nişte oameni doar şase luni pe an şi să-i chem la muncă doar când există vârfurile astea şi să dau o mai mare flexibilitate pe parte de fond de salariu şi de structură de personal, pentru că după cum vedeţi acum să spunem că ne-am revenit, dar au fost săptămâni cu depozite pline şi ne-am făcut că lucrăm“, a declarat ieri Laurenţiu Ciurel.

În 2017, doar 16.000 de angajaţi

Acesta spune că din cei 19.000 de salariaţi, până în 2017 vor mai fi doar 16.000, panul de management fiind pe perioada 2013-2017. „Cu contract permanent la sfârşitul lui 2017 vor fi 16 mii. Este o încercare, o propunere, am văzut lume în Occident lucrând la modul acesta. (...) Există posibilitatea ca în celelalte şase luni să-şi găsească altceva, alt serviciu, posibilitatea accesării pe o perioadă a unor ajutoare tip şomaj, el oricum fiind mai bine plătit. Dacă are acum 20 de milioane sunt de acord să-i dau 30, dar să nu-i mai dau şase luni deloc. Tot ar fi o economie“, a explicat Ciurel.

Întrebat dacă acest plan nu reprezintă tot o metodă de a concedia oameni, directorul general a răspuns: „Nu, cum să fie disponibilizări? Faceţi o confuzie. Part-time e una, contract de muncă pe durată determinată e alta, iar concedieri altceva. Poţi să ai un program mai mic de opt ore sau program de muncă la perioadă determinată, să lucrezi în fiecare zi opt ore, dar nu 12 luni pe an. Şi nu se consideră că nu au serviciu, este o formă de muncă recunoscută de legislaţia românească“.

CONCEDIERI

Pe lângă cei 3000 de oameni care vor lucra câteva luni pe an, în proiectul de management de 500 de pagini al lui Laurenţiu Ciurel sunt prevăzute şi 600 de concedieri anual. „În acest plan de management am o reducere de personal cu circa 500-600 de persoane, dar parte din ei sunt persoane care ar fi părăsit sistemul“, a spus Ciurel, adăugând că totuşi, în sistem nu mai sunt foarte mulţi pensionari.

„El vrea câţiva salariaţi permanenţi şi restul zilieri“

Marin Condescu, preşedinte FNME

Vizualizări: 222

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: