Plăteşti doi mineri, muncesc pentru trei

O informaţie asumată de Ministerul Energiei este complet ignorată de liderii sindicali din Complexul Energetic Oltenia, dar şi de politicienii care tot caută motive să ne arate că îi interesează de soarta oamenilor. Ministerul susţine, într-un document, că la CE Oltenia este un deficit de personal, faţă de normative, de 4.200 de oameni. Un deficit uriaş dacă îl raportăm la totalul de 13.300 de salariaţi, dar situaţia este chiar mai gravă, pentru că deficitul este în zona productivă, în timp ce la TESA e surplus.

Ministerul susţine că lipsesc 3.100 de oameni pe parte minieră şi 1.100 pe parte de energie. Practic, compania plăteşte în zona productivă doi oameni, care fac munca a trei oameni. Dacă ţinem cont şi de faptul că utilajele sunt vechi, putem spune că cel puţin pentru unii munca se dublează.

Complexul Energetic Oltenia nu ar putea fi rentabil cu încă patru mii de salariaţi. Din păcate, supravieţuirea companiei se bazează pe a stoarce tot ce se poate, cât se mai poate, din oamenii care lucrează acum. O vreme oamenii s-au bucurat că lucrează la 7 zile, pentru că primeau nişte bani în plus. Acum, însă, spun că i-a ajuns oboseala. Din fericire pentru starea lor de sănătate, de câteva săptămâni cererea de energie pe cărbune este extrem de mică, astfel că mii de oameni au fost trimişi în concedii. Dacă situaţia va continua, compania se va scufunda din nou în pierderi.

Una peste alta, oricât de mult a însemnat şi înseamnă mineritul şi energia pentru Gorj, soluţia este ca toată lumea să se gândească la alternative. Pentru că politica europeană, asumată de România, este de a reduce poluarea, ceea ce se traduce prin închiderea termocentralelor. CE Oltenia mai bagă 200 de milioane de euro în investiţii de mediu, mai dă alte sute de milioane de euro pe certificate de carbon, totul cu preţul exploatării oamenilor care lucrează în companie. Are rost? Dacă oamenii din minerit şi energie ar avea unde să lucreze, ar pleca mâine. Unii au şi făcut-o. Poate că a venit momentul ca soarta mineritului şi energiei din Gorj să fie discutată cu cărţile pe masă, fără minciuni. Să fie făcute calcule clare, să vedem cu toţii cât şi în ce condiţii se poate continua. Pentru că nu este normal ca oamenii să fie exploataţi pentru ca societatea să supravieţuiască. Dacă această companie are viitor, trebuie să dea drumul la angajări cât mai repede pe posturile deficitare. Altfel ne vom alege peste puţini ani cu mii de oameni îmbătrâniţi înainte de vreme, care nu vor mai apuca mare lucru din pensie.

Vizualizări: 3,931

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Vocile schimbării:

Citește și: