Plăţi ilegale la lucrările de modernizare a centrului Târgu-Jiului

Nereguli de proporţii în ceea ce priveşte cheltuirea banului public descoperite de Curtea de Conturi Gorj la Primăria Târgu Jiu. Echipa primarului Florin Cârciumaru a pompat fără măsură bani publici în continua modernizare a centrului municipiului Târgu Jiu sau în acordarea ilegală de sporuri şi tichete cadou. Mai mult decât atât, municipalitatea a uitat să îşi plătească datoriile de miliarde la furnizorii ani la rând, amintindu-şi de aceştia doar în timpul controalelor. Când e vorba de explicaţii nimeni din primărie nu este dispus să vorbească.

Un control al Curţii de Conturi Gorj efectuat în perioada mai-iulie 2010 scoate la iveală cum Primăria Târgu Jiu a cheltuit ilegal fonduri publice pentru modernizarea centrului sau pentru încasarea unor sporuri şi volumul mare al datoriilor către furnizori, ce depăşesc 6.000.000 lei. O gaură neagră a bugetului o reprezintă majestuoasa lucrare „Modernizarea urbană, peisagistică, pietonală şi arhitecturală a zonei centrale a municipiului Târgu Jiu”. În acest sens s-au depistat situaţii de lucrări care au cuprins tarife şi cantităţi mai mari decât cele din devizul ofertă, în valoare de 180,666 lei. Asta în condiţiile în care la ora actuală betonul amprentat din centru care nu are nici un an vechime s-a măcinat, apărând din ce în ce mai multe găuri pe suprafaţa sa. Chiar ieri muncitorii încercau să remedieze problemele. Oricum, termină într-un loc şi este nevoie de intervenţii în altul. Materialul este cunoscut de unii specialişti pentru rezistenţa redusă la traficul intens şi la schimbările climatice, însă aceste detalii au fost trecute cu vederea de specialiştii primăriei, care acum cheltuiesc banii târgujienilor pentru astuparea gropilor.

Banii târgujienilor, în centrul municipiului

O dovadă că la primăria Târgu Jiu una se scrie şi alta se face o dovedeşte existenţa unor diferenţe între preţurile înscrise în situaţiile de lucrări şi cele din ofertă, conducând la plăţi nelegale. Mai exact, la categoria de lucrări „Canalizare meteorică- zona Victoria- centru”, Curtea de Conturi a descoperit că executantul aînscris în situaţia de lucrări cantităţi mai mari decât cele din caietul de sarcini şi oferta, a căror valoare este de 26.779,96 lei. De asemenea, la articolul de deviz ,,Transportul până la 500 m cu tractorul rutier tip forestier cu remorcă de 3 tone a resturilor lemnoase din defrişări” s-a înscris o suprafaţă de 289 ha faţă de cea reală de 3,26 ha, cât era înscris în caietul de sarcini şi ofertă, plătindu-se nelegal din fonduri publice suma de 59.184,51 lei.

Iluminatul de la fântâni, foarte scump

Pentru organizarea de şantier, la articolul de deviz ,,Împrejmuiri din sârmă cu plase de oţel pe stâlpi metalici”, în situaţiile de lucrări au fost înscrise cantităţi mai mari decât cele din devizul ofertă, cu 190 m pentru confecţionare şi montare şi cu 7.420 m pentru demontarea şi remontarea împrejmuirii în alt loc, valoarea achitată nelegal fiind de 94.702,07 lei. Urmare acestor  nereguli  prejudiciul produs instituţiei este în sumă totală de 180.666,54 lei, fiind recuperat în timpul misiunii de audit. Dar cheltuirea ilegală a banului public la Primăria Târgu Jiu nu se sfârşeşte însă aici. Plăţi ilegale, de peste 85.000 lei au fost depistate şi la lucrările executate la sistemul de iluminat al fântânilor arteziene din zona centru a municipiului şi la cele pentru cositul vegetaţiei ierboase executat mecanic, dar la care  executantul a utilizat tariful aprobat pentru cositul manual, care era mai mare. Valoarea plătită nelegal din fonduri publice a fost recuperată în timpul efectuării misiunii de audit.

CINE SEMNEAZĂ?

Despre aceste nereguli constatate de Curtea de Conturi anul trecut directorul economic al Primăriei Târgu Jiu, Narcisa Cristea, nu ştie mai nimic. „Tehnic nu pot să fac o apreciere. Au existat vize de la compartimentele de specialitate, iar până la mine sunt mai multe semnături”, răspunde Narcisa Cristea.

DATORII UITATE

Un alt aspect constat a fost volumul mare al datoriilor către furnizori, de 6.882.778 de lei cu o vechime cuprinsă între 1-8 ani, reprezentând în majoritatea cazurilor, garanţii de bună execuţie pentru unele lucrări angajate de primărie. Vrând -nevrând Primăria Târgu Jiu a efectuat în timpul misiunii de audit plăţi către furnizori pentru activitatea curentă, pentru care avea obligaţii de plată mai mari de un an, în suma de 53.348 lei, iar pentru furnizorii de active fixe au fost efectuate plăţi în sumă de 314.173 lei.

8.180.113 de lei este suma la care se evaluează abaterile constatate 

Vizualizări: 148

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: