Electra mică, în discuţiile oficiale cu FMI

Ministerul Economiei a prezentat în cadrul discuţiilor cu FMI o nouă formă de reorganizare a sectorului energetic, potrivit Hotnews. Astfel, in locul giganţilor energetici, Electra si Hidroenergetica, vor fi create două companii mai mici care vor grupa unităţile viabile din sectorul termo si miner.

Prima companie va grupa partea viabila din Societatea Naţională a Lignitului Oltenia (SNLO) şi actualele complexe Craiova, Turceni si Rovinari. A doua companie va grupa unităţile viabile din Compania Naţională a Huilei cu termocentrala Paroşeni si partea viabila de la termocentrala Deva. După înfiinţarea acestora, este posibil să fie vândute pachete minoritare astfel încât statul sa rămână acţionar majoritar, susţin surse din Ministerul Economiei.

Soluţia după eşecurile Electra şi Hidroenergetica


Aceasta este soluţia prezentată delegaţiei FMI, după ce s-a ajuns la concluzia ca cele doua mari companii energetice, Electra si Hidroenergetica, nu mai pot fi înfiinţate.

Noua varianta presupune mari restructurări in condiţiile in care toate unităţile neviabile urmează sa intre in conservare si apoi închise pana in 2018. La CNH, ar putea intra in conservare minele Uricani, Petrila si Paroşeni. Celelalte patru mine vor fi incluse intr-o noua companie, alături de Paroşeni si partea viabila de la Deva.

In ceea ce priveşte societăţile valoroase din sectorul energetic, vor demara in următoarele luni vânzarea unor pachete semnificative, a declarat seful misiunii FMI, Jeffrey Franks. Este vorba de companii energetice de stat precum Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Romgaz si Trangaz.

Proiectul cu formarea celor două companii s-a dovedit un eşec, chiar daca Ministerul Economiei a insistat si s-a chinuit doi ani sa-l  concretizeze. Proiectul a picat, fiind respins irevocabil in sălile Curţii de Apel Bucuresti. Ultima decizie de acest fel a fost luata pe 14 aprilie când Curtea de Apel Bucureşti a respins înfiinţarea companiei Hidroenergetica.

Vizualizări: 156

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: