Ploaia a făcut prăpăd la Bengeşti Ciocadia

O ploaie puternică a făcut prăpăd duminică după-amiază în gospodăriile și casele mai multor localnici din Bengești Ciocadia, oamenii spunând că în mai puțin de o jumătate de oră a plouat cât pentru toată ziua. Apa de pe dealuri s-a strâns în curțile lor și a intrat în beciuri, pompierii militari fiind mobilizați în zonă pentru a-i ajuta pe săteni, mai ales după ce pe aici a trecut și prefectul Ciprian Florescu și a văzut că nimeni nu le venea în sprijin bieților oameni.

Viitura care a trecut prin curțile localnicilor s-a produs în condițiile în care, pentru circa o oră, Gorjul a fost singurul județ din țară sub avertizare de cod galben de ploi puternice. Prognoza meteo s-a adeverit din plin, deși nimeni nu își dorea ca meteorologii să aibă dreptate în acest caz.

„Intrasem în beci să vad dacă sunt probleme și am auzit la un moment dat ceva țâșnind pe lângă mine. Am crezut că s-a spart o damigeană, dar, în zidul de piatră, undeva la o înălțime de un metru, a ieșit un izvor de apă și apoi a venit și a tot venit. A fost incredibil cât de mult a plouat. Am crezut că e potopul lui Noe, așa cum mi-l imaginam eu pentru că de 10 ani cred că nu am văzut atât de multă ploaie dintr-o dată. Pârâul din fața casei a devenit fluviu, iar prin șopru era numai apă. Ajunsese până la prima treaptă de la scară”, a povestit o localnică, în timp ce un alt bărbat din sat a spus că a trebuit să rupă din gard pentru ca apa să poată trece. „E un dezastru, pur și simplu. A plouat de nu mai știam de unde vine atâta apă. A trebuit să scot din blănile de la gard ca să poată apa să meargă mai departe. În curte cred că e de o jumătate de metru. De câte ori am fost pe la primărie au spus că nu sunt bani ca să facă ceva să nu avem problemele astea. Acum nu a venit nimeni să ne ajute cu ceva”, a spus un localnic.

O bătrână trecută de 70 de ani a fost scoasă în spate de pompieri, după ce casa i-a fost înconjurată de ape. Echipaje de intervenție de la Novaci și Târgu Jiu au fost mobilizate în zonă cu două motopompe pentru a evacua apa. Oamenii au pus și ei mâna pe găleți, mături și fărașe pentru a scoate apa ce le-a intrat în beciuri sau locuințe, una dintre casele afectate fiind și cea a unor tineri care la sfârșitul săptămânii viitoare se pregăteau de nuntă. „Scoatem apa din casă că așa de bine a făcut primarul șanțurile. Plătește oamenii de la ajutoarele sociale, dar nu știu pentru ce, că șanțurile se vede cum stă treaba. Stăm și scoatem la apă”, a spus Maria Filip, viitoarea mireasă. Împreună cu viitorul ei soț și celelalte rude, aceasta își pregătise casa ca pentru nuntă și acum mai trebuia să facă doar pregătirile cu masa și dansul. După ploaia de duminică, toată munca lor s-a dus pe apa sâmbetei.

Galerie foto




Vizualizări: 2,483

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: