Proiect de sute de mii de dolari câştigat de Muzeul Judeţean Gorj

Muzeul Judeţean Gorj este singura instituţie de acest gen din Europa care a reuşit să câştige un proiect finanţat de Departamentul de Stat al SUA. În cadrul programului, angajaţi ai muzeului, elevi şi profesori ai unui liceu din Târgu Jiu şi doi artişti locali vor face un schimb de experienţă inter-culturală cu elevi, profesori şi artişti din statul american Virginia de Vest. Proiectul are o valoare totală de peste 196 mii de dolari. Pe parcursul derulării acestui proiect, o delegaţie de la Târgu Jiu va merge în America.

Muzeul Judeţean Gorj, alături de Clay Center for Arts and Sciences din Charleston (USA), a câştigat un proiect care este organizat în cadrul Programului Museums Connect, organizat de Alianţa Americană a Muzeelor, finanţată de către Departamentul de Stat al SUA. Proiectul „Note Comune - Conectarea tradiţiilor populare cu ajutorul tehnologiei moderne” se desfăşoară pe o perioadă de un an, de la 1 august 2014 până la 31 iulie 2015. În cadrul proiectului, Muzeul Judeţean colaborează şi cu două licee, un liceu din Târgu Jiu şi un liceu din statul Virginia de Vest. Partenerul local este Liceul de Muzică şi Arte Plastice „Constantin Brăiloiu”. De la această unitate de învăţământ au fost selectaţi 25 de elevi, care împreună cu alţi 25 de elevi americani în vor învăţa şi vor dezvolta conceptul de povestire digitală, un fel de educaţie în afara şcolii. Vor învăţa despre tradiţiile şi obiceiurile din fiecare ţară, dar şi despre muzica tradiţională. Elevii din Târgu Jiu şi cei americani vor schimba opinii şi pe internet. „Punctele culminante vor fi şi cele două vizite. Noi, echipa din România, vom pleca în octombrie în SUA, iar delegaţia americană de 12 persoane va veni în martie 2015 la Târgu Jiu. În decursul unei săptămâni, artiştii români, când se vor duce în Statele Unite vor susţine două spectacole împreună cu artiştii americani. Vor călători şi patru elevi cu noi din cei 25 selectaţi. Elevii vor lua interviuri artiştilor, îşi vor exprima impresiile de călătorie”, a declarat Alina Tiţa, manager de proiect şi economist al Muzeului Judeţean Gorj.

Patru elevi şi doi profesori pleacă în America

Între vizite, elevii din cele două ţări vor ţine legătura între ei cu ajutorul internetului, prin intermediul site-urilor de socializare şi printr-un site comun, ce va fi creat special pentru acest proiect. Doar 4 din cei 25 de elevi de la Liceul de Muzică şi Arte Plastice din Târgu Jiu vor merge în America pentru acest schimb inter-cultural. Alături de aceştia vor merge şi profesori ai liceului, dar şi artiştii Constantin Argint de la Şcoala Populară de Artă şi Dumitru Pasăre, acesta din urmă fiind şi profesor al unităţii şcolare.

Programul Museums Connect oferă sprijin la nivel global pentru dezvoltarea de parteneriate, colaborări, schimburi inter-culturale, conectând respectivele muzee cu comunităţile locale susţinând implicarea tinerilor în viaţa comunităţii.

Vizualizări: 156

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: