PNL, la remorca USR?

Uniunea Salvaţi România a publicat ieri un sondaj şocant. PNL ar fi coborât pe locul al treilea în preferinţele electoratului, după PSD şi USR. Liberalii, atunci când au fuzionat cu pedeliştii, îşi propuseseră să devină partidul numărul 1, dar sunt în cădere liberă după eşecul de la locale, pe care Alina Gorghiu şi Vasile Blaga l-au numit „cel mai bun scor din istoria partidului”. Asta în condiţiile în care au fost pe locul al treilea în Bucureşti, ca şi candidatul PNL de la Târgu Jiu, de altfel.
Nicuşor Dan, preşedintele USR, a publicat sondajul potrivit căruia PSD are 40%, USR 19%, PNL 18%, ALDE şi PMP 7%, iar restul nu ar face pragul. Sondajul lui Nicuşor Dan a fost luat în serios pentru că şi cele pe care le-a dat în campania pentru locale s-au adeverit. Oricum, rezultatele lui Nicuşor Dan la Bucureşti au fost mult peste cele mai optimiste sondaje ale acestuia. Cu alte cuvinte, cifrele sunt credibile. În aceste condiţii, dacă dreapta va face guvernul în jurul lui Dacian Cioloş, PNL nu va fi vioara întâi. Nicuşor Dan a anunţat deja că partidul lui nu vrea posturi în guvern, nu vrea funcţii, vrea să facă o altfel de politică. O gândire pe care ar putea fi nevoiţi să o aplice şi liberalii, mai ales dacă ei vor fi la remorca USR. Iar asta ar putea însemna ca România să aibă şi în următorii patru ani un guvern tehnocrat prin componenţă, cu program politic.
Interesant va fi şi cum vor sta lucrurile la nivelul judeţului Gorj, unde PNL a fost permanent cu câteva procente sub media partidului pe ţară. Cu un 13-15%, PNL va pierde postul de senator şi va fi cu semnul întrebării inclusiv un loc de deputat. Gorjul va avea cinci deputaţi şi doi senatori, dar din cauza necunoscutei USR, a independenţilor Ciocea şi Călinoiu care vor rupe din voturile partidelor, a sistemului de redistribuire a mandatelor la nivel naţional, este greu de prevăzut cine vor fi câştigătorii.

Vizualizări: 305

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Vocile schimbării:

Citește și: