Poliția și Jandarmeria, acțiuni pentru prevenirea fraudării votului

Polițiști din cadrul Biroului de Analiză și Prevenire a Criminalității, în colaborare cu reprezentanţii Inspectoratului Județean de Jandarmi Gorj, au desfăşurat miercuri activităţi de informare a cetățenilor, în Piaţa Centrală și Piața 9 Mai, în zona străzii Victoria Pietonală, precum și în complexul comercial Shopping City Târgu Jiu, pe linia prevenirii fraudelor şi incidentelor electorale.

"Prin discuţii cu cetăţenii şi oferirea unor materiale informative, poliţiştii gorjeni au supus atenției publicului ţintă, infracţiunile electorale prevăzute de Codul Penal, punându-se accent pe modalităţile de comitere a acestor fapte şi pedepsele stabilite de legiuitor faţă de persoanele care săvârşesc asemenea abateri.

Asigurarea climatului de ordine şi siguranţă publică, premergător şi pe timpul desfăşurării procesului electoral, pentru alegerea președintelui României din data de 10 noiembrie a.c., constituie o prioritate pentru poliţiştii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Gorj", anunță IPJ Gorj.

Pentru prevenirea implicării în activităţi care ar putea atrage răspunderea penală, poliţiştii gorjeni informează cetăţenii cu privire la faptele ce constituie infracţiuni electorale prevăzute de Codul Penal:

ART. 385 Împiedicarea exercitării drepturilor electorale
(1) Împiedicarea, prin orice mijloace, a liberului exerciţiu al dreptului de a alege sau de a fi ales se pedepseşte cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani.
(2) Atacul, prin orice mijloace, asupra localului secţiei de votare se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi.

ART. 386 X  Jurisprudența
Coruperea alegătorilor
(1) Oferirea sau darea de bani, de bunuri ori de alte foloase în scopul determinării alegătorului să voteze sau să nu voteze o anumită listă de candidaţi ori un anumit candidat se pedepseşte cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi.
(2) Nu intră în categoria bunurilor prevăzute în alin. (1) bunurile cu valoare simbolică, inscripţionate cu însemnele unei formaţiuni politice.

ART. 387 Frauda la vot
(1) Fapta persoanei care votează:
a) fără a avea acest drept;
b) de două sau mai multe ori;
c) prin introducerea în urnă a mai multor buletine de vot decât are dreptul un alegător se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă şi interzicerea exercitării unor drepturi.
(2) Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează utilizarea unei cărţi de alegător sau a unui act de identitate nul ori fals sau a unui buletin de vot fals.

ART. 388 Frauda la votul electronic
Tipărirea şi utilizarea de date de acces false, accesarea frauduloasă a sistemului de vot electronic sau falsificarea prin orice mijloace a buletinelor de vot în format electronic se pedepsesc cu închisoarea de la unu la 5 ani.

ART. 389 Violarea confidenţialităţii votului
(1) Violarea prin orice mijloace a secretului votului se pedepseşte cu amendă.
(2) Dacă fapta a fost comisă de un membru al biroului electoral al secţiei de votare, pedeapsa este închisoare de la 6 luni la 3 ani sau amendă şi interzicerea exercitării unor drepturi.

ART. 390 Nerespectarea regimului urnei de vot
(1) Deschiderea urnelor, înainte de ora stabilită pentru închiderea votării, se pedepseşte cu închisoare de la unu la 3 ani sau cu amendă şi interzicerea exercitării unor drepturi.
(2) Încredinţarea urnei speciale altor persoane decât membrilor biroului electoral al secţiei de votare ori transportarea acesteia de către alte persoane sau în alte condiţii decât cele prevăzute de lege se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă şi interzicerea exercitării unor drepturi.

ART. 391 Falsificarea documentelor şi evidenţelor electorale

(1) Falsificarea prin orice mijloace a înscrisurilor de la birourile electorale se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi.
(2) Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează şi înscrierea în copia de pe lista electorală permanentă ori de pe lista electorală complementară a unor persoane care nu figurează în această listă.
(3) Introducerea în uz sau folosirea unui program informatic cu vicii care alterează înregistrarea ori însumarea rezultatelor obţinute în secţiile de votare sau determină repartizarea mandatelor în afara prevederilor legii se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi.
(4) Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează introducerea de date, informaţii sau proceduri care duc la alterarea sistemului informaţional naţional necesar stabilirii rezultatelor alegerilor.

Vizualizări: 2,069

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Civic-media:

Citește și: