Politizarea şi pe faţă, şi pe dos, a administraţiei

Recenta ordonanţă a guvernului Boc, prin care actualii şefi ai serviciilor deconcentrate îşi pierd locurile şi pregătesc scaunele pentru clienţii politici ai partidelor aflate la guvernare, a stârnit tot felul de comentarii atât pro, cât şi contra. Adepţii ordonanţei o susţin şi cred că în sfârşit am scăpat de ipocrizie în sensul că schimbările din administraţie  vor deveni legale şi se vor putea face după fiecare alegeri  parlamentare, imediat după  alcătuirea guvernului, pentru a duce la îndeplinire politicile acestuia.  Funcţionarii din administraţie erau chipurile profesionişti şi puteau doar teoretic să ocupe funcţiile până la pensie chiar şi după schimbarea guvernului. În realitate, prin tot felul de tertipuri, aceştia erau schimbaţi tot pe criterii politice, invocându-se ba nevoia de mobilitate a acestora, ba incompetenţa,  ba uneori bunul plac al celor aflaţi la putere. Actuala guvernare s-a izbit de un lucru peste care n-a putut trece şi anume  alianţa dintre PSD şi PNL făcută pe plan local înainte de alegerile locale, care a dăinuit şi după alegerile parlamentare şi pe care PSD n-a vrut în unele judeţe să o strice nici în ruptul capului.

Aşa se face că acum politica guvernului Boc a ajuns să fie transpusă în practică în judeţele respective de liberalii aflaţi acum în opoziţie, dar în acelaşi timp şi la guvernare. Situaţia ciudată se întâlneşte în consiliile judeţene dominate de PSD în care  vicepreşedinte este un liberal, iar o parte din şefii deconcentratelor care depind de consiliul judeţean sunt tot liberali. Chiar şi după  5 luni de zile în care guvernul Boc se străduieşte să se instaleze, în afară de schimbarea prefecţilor şi subprefecţilor nu s-a întâmplat mare lucru. Din acest punct de vedere ordonanţa  măcar face linişte în rândul funcţionarilor abonaţi la aceste posturi bine plătite şi mai bine peşcheşite. Vor şti de acum încolo că funcţia durează patru ani. Să te ţii plocoane!

Criticii ordonanţei sunt de această dată liberalii şi udemeriştii aflaţi în opoziţie, care până acum au reuşit să păstreze pentru acoliţi câteva posturi bunicele, dar pe care le vor pierde odată cu aplicarea ei. Ei şi câţiva „eminenţi” din societatea civilă  cred că ordonanţa dă liber la privatizarea statului. Ei susţin că partidele  ca societăţi private  vor confisca statul care trăieşte prin administraţia ale cărei posturi vor fi ocupate pe criterii politice. Numai că faţă de mită, plocon, peşcheş şi învoială, criteriul politic pare o chestiune aproape onorabilă!  Criticii se sperie că odată legalizată schimbarea pe criterii politice va duce la instalarea în posturi cheie a tot felul de lipitori de afişe în detrimentul oamenilor care şi-au construit o carieră în administraţie sacrificând ani buni din viaţa lor şi a familiilor lor. Este foarte probabil  să se întâmple şi aşa, numai că va trebui să alegem una din două: ori vrem să fim minţiţi în continuare, dar schimbările să se facă tot pe criterii politice ca şi până acum, ori vrem să ştim clar  pe cine înjurăm patru ani de zile?

Vizualizări: 81

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: