Recolta de fructe, afectată de vremea capricioasă

Ploile și înghețul din această primăvară și-au lăsat amprenta în livezile din Gorj. Mulți pomi au avut de suferit și, în toamnă, agricultorii estimează că recolta va fi mai bogată în special la prune, caise și piersici. În plus, au fost afectați și cireșii timpurii.

Ultimele două luni au venit cu vreme capricioasă care a afectat pomii fructiferi care au apucat să înflorească mai devreme. Temperaturile scăzute, ploile reci și înghețul n-au făcut decât să scuture florile și să reducă substanțial recolta de fructe.

Inginerul horticol Vasile Cochină, din Bălănești, a explicat că soiurile timpurii au avut cel mai mult de suferit.

„Având înflorirea mai timpurie, au prins perioada de la sfârșitul lunii martie, începutul lui aprilie, cu niște temperaturi mai scăzute, brume, ploi reci. Soiurile mai timpurii, din fiecare specie, au suferit mai mult. Prunele, de exemplu, s-au terminat. O să fie așa de gust. Altfel, nu putem vorbi de producție. Corcodușii s-au dus de tot, s-a dus 100%. A mai rămas ici colea câte una. Oricum pierderea nu este foarte mare pentru că oamenii care au corcoduși făceau mai mult țuică din fructe”, a spus Cochină.

De asemenea, probleme ar putea apărea și la alți pomi fructiferi. „La piersici, caiși, ar putea fi probleme pentru că au fost înfloriți mai devreme. Și cireșul de mai va avea probleme destul de mari. Au rămas 1-2% din flori”, a mai spus Vasile Cochină.

Primele cireșe de mai din satul Rugi ar putea apărea în piețele din Târgu Jiu în câteva zile. Chiar dacă recolta nu va mai fi la fel de bogată ca în ultimii ani, localnicii susțin că prețurile nu vor fi piperate și estimează că un kilogram de cireșe de mai va apărea pe tarabe cu cel mult 15 lei. Momentan, în piețe, se găsesc doar cireșe aduse din Grecia. Un kilogram costă între 25 și 45 de lei.

Vizualizări: 1,480

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Gospodar:

Citește și: