Polonezii și Daciile lor vechi, atracția de pe Transalpina

Și-au dorit o vacanță retro și le-a ieșit din plin. E vorba de vreo 30 de polonezi care în weekend au străbătut o parte din județul nostru în drumul lor spre litoralul Mării Negre, întreaga deplasare făcându-se cu autoturisme Dacia vechi de aproape o jumătate de secol. Turiștii aflați vineri după-amiază și sâmbătă dimineața pe cea mai înaltă șosea din țară au întors capetele după coloana de Dacii cu numere de Polonia, mașinile având pe capotă inclusiv o hartă cu traseul ce urma să fie parcurs până pe litoral.

Primul popas al polonezilor a fost la stâna Ștefanu. Preluați de pe traseu de șeful Secției Drumurilor Naționale Gorj, Ion Tudor, turiștii au ajuns în siguranță la locul de popas, niciuna dintre bătrânele Dacii necreând probleme tehnice. La stână, polonezii au fost primiți în mod tradițional cu pâine, sare și palincă, băutura fiind pusă în sticle speciale, în care se aflau diverse ornamente din lemn de cireș, menit să dea o anumită culoare tăriei. Toți cei care au luat câte o înghițitură au remarcat că băutura tradițională românească este foarte tare. Cum pofta de mâncare de pe drum era oricum mare, turiștii au fost chemați la masă, unde meniul tradițional a fost asigurat de Mărioara Băbu, proprietara stânei. „Au tot ceea ce se consumă aici la stână. E tocan de oaie, fiert la foc în ceaun, tocan de vițel, de miel, mămăliguță, cu brânză și unt. Ne bucurăm că se simt bine, dar și pentru că ne-au dat posibilitatea să vedem mașinile acestea. Parcă m-am întors în timp. Deși eu mă simt tânără mereu, acum parcă aș avea 20 de ani, că atunci umbla lumea cu mașini din astea”, a spus Mărioara Băbu.

La primirea de la stână au fost prezenți și oficiali ai județului, în frunte cu prefectul Ciprian Florescu și președintele Consiliului Județean Gorj, Cosmin Popescu. Cel din urmă a mărturisit că speră într-o revitalizare a turismului în relația cu polonezii, mai ales că deplasarea coloanei de Dacii este mediatizată și la Varșovia, iar anul trecut o delegație a Consiliului Județean a participat la târgul de turism al Poloniei, prezentând ofertele turistice ale Gorjului, inclusiv Transalpina. Cosmin Popescu și-a adus aminte și el de faptul că prima mașină pe care a avut-o a fost un Olcit, în coloana de Dacii fiind și un exemplar din mașinile fabricate pe vremuri la Craiova. Toate aceste mașini îi au ca proprietari pe membri ai clubului auto „Drum Bun”, un club în care iubitorii de Dacii vechi sunt pe primul loc, o filială a acestuia existând și în România, la Satu Mare. George Negrea este șeful filialei respective, iar pentru el drumul pe Transalpina nu a fost o premieră.

Mulți dintre polonezii veniți cu Daciile erau vorbitori de limba română, în coloană fiind inclusiv studente care învață la Cracovia limba noastră. „Învățăm limba română pentru că ne este de folos în Polonia. Ne găsim o slujbă mai ușor pentru că sunt diferite joburi în care se cere așa ceva, iar noi ne-am înscris la facultate pentru a ști cât mai bine. În plus, ne plac Daciile românești și așa totul se leagă. E greu să întreții o mașină din aceasta, trebuie să fim realiști, dar ne descurcăm și ne bucurăm că putem să mergem cu ele o distanță atât de mare”, a spus una dintre turiste.

Lider al grupului este însă un medic stomatolog, Mihai Sowa, care e mândru de Dacia lui, dar și de cea a soției. „Dacia aceasta este o mașină pe care eu o folosesc zi de zi. Soția mea are un Sandero și e foarte mulțumită de ea. Acum am plecat în această călătorie mai mult de ordin sentimental pentru că părinții mei și cu mine au călătorit la sfârșitul anilor 70 și începutul anilor 80 spre litoralul Mării Negre. Părinții aveau Polski Fiat, dar eu sunt iubitor de Dacia și am această Dacia de care sunt foarte mândru”, a spus Mihai Sowa. Întrebat cum se descurcă totuși o distanță atât de lungă fără să aibă aer condiționat, mai ales că în România sunt temperaturi ridicate în această perioadă, turistul polonez a răspuns la fel ca un român. „Dacă lăsăm geamul un pic jos, avem și aer condiționat și am rezolvat problema”, a spus acesta.

La sfârșitul zilei de vineri, turiștii polonezi s-au cazat la Rânca, unde au avut parte din nou de o masă copioasă oferită de Constantin Pănescu, șeful asociației cabanierilor din zonă. Sâmbătă dimineața polonezii s-au pus în mișcare și au venit la Târgu Jiu pentru a vedea operele lui Constantin Brâncuși, după care și-au continuat traseul spre Craiova și Pitești. Aveau în program ca duminică seara să ajungă și pe litoral, după o oprire prin capitală, la mare ei urmând să poposească doar vreo trei zile. Au apoi de parcurs înapoi spre casă alți 2000 de kilometri și sunt convinși că bătrâna Dacie nu le va crea probleme.

Galerie foto





Vizualizări: 5,604

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Călătorii:

Citește și: