Ponta, acuzat de presiuni pentru înființarea unui liceu

Fostul premier Victor Ponta este acuzat de presiuni făcute în 2014 pentru înființarea la Târgu Mureș a Liceului Teologic Romano-Catolic, cel pentru a cărei apariție inclusiv Ungaria a făcut demersuri. DNA a făcut o anchetă în povestea respectivă, iar în rechizitoriul trimis instanței, conform site-ului stiripesurse.ro, inculpatul Ștefan Someșan, inspector școlar general, a dispus divizarea Liceului Teoretic Bolyai Farkas și înființarea, astfel, a liceului teologic în care erau înscriși circa 100 de elevi de la patru clase.

Inspectorul general nu avea însă competență pentru o astfel de decizie, doar autoritățile locale putând hotărî o eventuală divizare a liceului.

Consilierul juridic al Inspectoratului Școlar Mureș, Daria Davidov, martor în dosar, a menționat însă la anchetă că ea a refuzat să semneze pentru legalitatea deciziei luate de inspectorul general. Atunci Ștefan Someșan i-ar fi mărturisit că asupra sa au fost făcute presiuni de la cel mai înalt nivel pentru a înființa liceul teologic, pentru că „reprezenta o înţelegere făcută la nivel înalt, între guvernanţi, cu U.D.M.R.-ul”.

„În acel moment, dumnealui mi s-a confesat efectiv şi mi-a spus despre toate presiunile care se făcuseră asupra lui pentru înfiinţarea acelui liceu şi atribuirea de personalitate juridică, atât de către factori politici locali, precum PETI ANDREI, BRASSAY ZSOMBOR, ILLES ILDIKO, cât şi de către factori de la nivel central, precum deputatul U.D.M.R. BORBELY LASZLO, ministrul educaţiei naţionale PRICOPIE REMUS şi chiar de către Primul Ministru al ţării de la acea vreme, PONTA VICTOR-VIOREL. De asemenea, SOMEŞAN ŞTEFAN mi-a spus cu acea ocazie că discutase respectiva problemă şi cu fostul ministru al educaţiei naţionale, d-na ECATERINA ANDRONESCU, cu ministrul apărării naţionale, DUŞA MIRCEA şi cu dl. deputat de Mureş, GLIGA VASILE, cu care făcea parte din aceeaşi formaţiune politică şi că aceştia îl sfătuiseră să cedeze pentru că înfiinţarea acelui liceu reprezenta o înţelegere făcută la nivel înalt, între guvernanţi, cu U.D.M.R.-ul. Dl. SOMEŞAN mi-a spus chiar că în discuţia pe care o purtase cu d-na ANDRONESCU, aceasta îl informase că din cauza opoziţiei pe care o manifesta faţă de înfiinţarea acelui liceu, Primul Ministru PONTA VICTOR-VIOREL îi ceruse deja ministrului educaţiei naţionale, PRICOPIE REMMUS, să procedeze la înlocuirea lui din funcţia de inspector şcolar general al I.S.J. Mureş, dar că acesta dăduse asigurări că va «rezolva» problema fără a-l înlocui pe SOMEŞAN”, se arată în rechizitoriul obținut de stiripesurse.ro.

Vizualizări: 518

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: