Ponta îl uneşte pe Vadim cu UDMR şi pe Maior cu SIE

Victor Ponta a anunţat ieri viitorul premier. A spus că îl cheamă Tăriceanu. Sau Georgescu. Sau Maior. Tot ieri, Ponta a anunţat cine îl susţine în turul al doilea. UDMR şi PRM, unii pentru că sunt la guvernare, ceilalţi pentru că sunt mândri că sunt români. Plus Meleşcanu de la SIE, pe care îl ia consilier la Cotroceni dacă ajunge preşedinte. Plus Tăriceanu pe care îl pune premier dacă nu îl pune pe Maior de la SRI. Bâlbâiala lui Ponta a fost comentată de Klaus Iohannis: „Eu am înțeles așa: dacă e vreme bună e Tăriceanu, dacă e vreme rea e Georgescu, dacă e vreme grea e Maior“.

În spatele lui Victor Ponta se află ultranaţionalişti, reprezentanţi ai minorităţilor maghiare, ai serviciilor externe şi ai SRI, toţi încolonaţi pentru a-l susţine în al doilea tur de scrutin. Trei dintre candidaţii care au pierdut în primul tur şi-au anunţat deja susţinerea pentru Ponta: Kelemen Hunor, Vadim Tudor şi Teodor Meleşcanu, ultimul devenind consilier al lui Ponta. Probabil e o chestiune de timp până când şi Dan Diaconescu va spune susţinătorilor săi să-l voteze pe Ponta.

Doar Elena Udrea şi Monica Macovei nu au făcut până acum declaraţii privind transferul voturilor la un anumit candidat. Macovei a anunţat că va demara procedurile pentru formarea unui partid, în timp ce Udrea pare să se gândească la o susţinere pentru Ponta.

Iohannis: Vreţi să mă apuc şi eu de trocuri politice?

Adversarul său, Klaus Iohannis, spune că nu va face nicio negociere cu partide pentru voturi. „Treaba cu negocierea este foarte simplă: eu nu concep să fie tranzacţionate voturile românilor ca o marfă, nu se poate aşa ceva. Din acest motiv am spus că nu negociez cu nimeni. Aceste voturi nu le are cineva în buzunar, aceste voturi sunt la romani. Ce vreţi, să mă apuc şi eu de trocuri politice, să promit nu ştiu cui că o să-l fac premier de rezervă, pe altul consilier...?“, spune Iohannis. Talmeş-balmeş este şi când vine vorba de premierul numit de Ponta, dacă va fi preşedinte. Ori habar nu are cu cine ar trebui să facă echipă, ori le-a promis mai multor persoane că le face premier. Ponta a declarat că îl propune pe Tăriceanu pentru că "este fondator, alături de colegii săi, al USL şi care garantează principiile care au stat la baza USL", pe Florin Georgescu, fostul ministru al Finanţelor, dacă "trebuie să dăm un semnal foarte clar de păstrare a disciplinei fiscal-bugetare" şi pe George Maior, şeful SRI, „dacă pentru România apar pericole de securitate strategică". Bâlbâiala lui Ponta a fost comentată de Klaus Iohannis: „Eu am înțeles așa: dacă e vreme bună e Tăriceanu, dacă e vreme rea e Georgescu, dacă e vreme grea e Maior“.

Vizualizări: 145

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: