Ponta pune taxă bolnavilor internaţi în spitale

Pacientul va plăti din luna martie a acestui an „coplata” pentru servicii asigurate în spitale,cu excepţia celor de urgenţă, conform scrisorii de intenţie convenită de Guvern cu FMI şi obţinută de Mediafax.

Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a declarat că măsura coplăţii în sistemul sanitar va fi implementată cu o "valoare modestă", doar în sistemul spitalicesc, începând cu 1 martie 2013, la momentul externării. "În vederea rezolvării dezechilibrelor financiare din sectorul de sănătate, suntem hotărâţi să aplicăm următoarele măsuri: În martie 2013, vom începe introducerea coplăţii, reprezentând o sumă fixă modestă în funcţie de serviciile furnizate, în sectorul spitalicesc, exceptând serviciile de urgenţă; vom continua să revizuim lista medicamentelor compensate şi vom introduce mecanisme pentru reducerea perioadei de spitalizare şi creşterea gradului de utilizare a serviciilor ambulatorii", se arată în document. Guvernul a amânat de mai multe ori introducerea coplăţii în sănătate.

DEMITERI

Prin acelaşi acord cu FMI, guvernul se angajează să demită directorii spitalelor cu datorii. Documentul relevă totodată că, pentru a evita creşterea datoriilor din sistem, Guvernul va transfera resurse financiare de la spitale cu competenţe limitate către unităţile incluse în reţeaua spitalelor regionale de urgenţă.

Vizualizări: 141

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: