Ponta şi starea naţiunii

A mai rămas puţin până când vom afla care este starea naţiunii. După ce ne-a livrat tone de gogoşi electorale, premierul Ponta ne anunţă, tot rânjind enervant, că joi ne spune adevărul. Aşa, în rezumat. Deja seara, la televizor, ne mai să în premieră câte-o veste rea. În esenţă, avem mulţi bani de dat, nu ştiu câte miliarde de euro, care, aţi ghicit, trebuie luaţi de undeva. Nu de la pensionari şi bugetari, spune Ponta. Dar de unde? Tot din taxe pe mediul privat? Forfetarul care a închis zeci de mii de firme în România în 2009 revine, relansat de guvernul Ponta. Este vorba de un impozit, cam de câteva sute de euro pe an, impus firmelor prestatoare de servicii, care nu plătesc impozit pe profit din simplul motiv că sunt pe pierderi. Motivaţia oficială a guvernului este că astfel de firme produc profit la negru şi o astfel de taxă le-ar face măcar să dea ceva la buget, indiferent dacă îşi declară sau nu activitatea. A pune o taxă pornind de la premisa că toţi sunt evazionişti o să-i facă pe mulţi să închidă firmele, mai ales pe cei corecţi. Orice firmă care este pe pierderi aduce bani la buget. Chiar dacă nu din impozitul pe profit, dar din TVA, din impozitul pe salariu, din CAS, din tot felul de taxe plătite pe la tot felul de instituţii publice care căpuşează firmele private. Toţi aceşti bani se vor pierde când firmele vor închide, iar experienţa anului 2009 a arătat clar acest lucru, de asta şi fostul premier Boc a renunţat. De ce calcă Ponta pe urmele lui Boc? Pentru că este un om fără soluţii, cu nişte miniştri jalnici în zona economică: Chiţoiu la Finanţe, Voinea la Buget, Vosganian la Economie, Niţă la Energie, Fenechiu la Transporturi şi exemplele pot continua.

Dar adevărul nu cred că îl vom afla joi de la Ponta, poate doar parţial. Premierul îşi va cosmetiza propriul discurs la cele mai mici critici ale ziariştilor. Adevărul în vom afla însă în timpul sau la finalul misiunii FMI din ianuarie. Isărescu a dat semnalul că s-ar putea să nu semnăm un nou acord. Mai mulţi analişti economici au detaliat. "Acordul ăsta a fost un dezastru. Noi nu am făcut nimic din ce am declarat, chiar din contră, unele decizii bune le-am întors în 2012, dar nici ce a livrat FMI când a venit cu acest acord nu s-a întâmplat”, este o parte din opinia unui analist.

În scenariul unui eşec de a închide un alt acord cu FMI, care să ofere atât suportul extern necesar continuării reformelor, cât şi credibilitate pe pieţele financiare externe încă sub presiune, actualul executiv ar avea şansa de a continua reformele şi fără partenerii internaţionali, întrucât beneficiază de o susţinere parlamentară şi populară foarte înaltă şi n-ar trebui să fie preocupat de erodare. Din păcate, Ponta nu are maturitatea necesară pentru a face bine pentru ţară chiar dacă nu este bine pentru el. Ţinta lui este să fie preşedinte peste zece ani şi să se umfle ca gogoaşa până atunci. Numai cu gogoşi, nu va reuşi.

Vizualizări: 179

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: