Ponta, supărat că Videanu a salvat 3.000 de mineri de la concediere

Premierul Victor Ponta transformă pe zi ce trece guvernarea într-un mare circ. Din dorinţa de a-l ataca pe fostul ministru al Economiei Adriean Videanu, Ponta a comentat ironic o decizie a acestuia din 2010, care a salvat la vremea respectivă SNLO, dar şi 3.000 de mineri de la concediere. Ponta a lansat un fel de acuzaţie la adresa lui Videanu, presărată cu glumiţe, ironii şi subînţelesuri, dar pronunţând şi sintagme precum DIICOT şi DNA.

Premierul Victor Ponta a prezentat marți documente despre care a spus că se referă la exporturile de energie electrică sub prețul pieței, făcute în timpul mandatului de ministru al Economiei al lui Adriean Videanu. ”Nu aș vrea nici să vă dezamăgesc și să vă arăt că începem să găsim documente privind organizarea exportului de energie electrică la prețuri de 128 de lei pe MW, 174 și 180, în timp ce prețurile pe piață erau 220, semnate de... - aveți dreptul să ghiciți cine le-a semnat - avem și datele: 25.08 2010 și 03.09.2010. Domnul... cel care nu minte, nu fură, el se jură că nu fură și l-am prins cu notele... domnul Adriean Videanu. Sunt convins că DIICOT și DNA vor elucida toate aceste aspecte, pentru că o să fiți foarte uimiți unde a ajuns această energie. Eu știu - prin Cipru, în Piatra Neamț”, a spus Ponta.

Decizie luată la Târgu Jiu

Acuzaţia iniţială a lui Ponta a fost aceea că Hidroelectrica ar fi exportat energie sub preţul pieţei, premierul dorind să justifice astfel o decizie extrem de controversată a guvernării USL – cererea de intrare în insolvenţă a celui mai mare producător de energie al ţării. Videanu a explicat că Hidroelectrica nu a exportat nici un megawatt, astfel că Ponta a ieşit cu respectivul document pentru  demonstra că democrat-liberalul minte. Ponta a reuşit doar să demonstreze că este dezinformat, deoarece exportul respectiv a fost făcut de Electrica, societate de stat. Videanu a explicat ieri că decizia din 2010 privind realizarea unui mix de energie al complexurilor energetice Turceni şi Rovinari, unde a contribuit cu o mică parte şi Hidroelectrica, a fost luată chiar la Târgu Jiu, oraşul pe care Ponta îl reprezintă în parlament. „Dacă ar fi citit presa locală ar fi aflat de decizia luată la Târgu Jiu, care a fost publică”, i-a transmis Videanu parlamentarului care ajunge extrem de rar în colegiul Târgu Jiu. O decizie care la vremea respectivă a salvat trei mii de locuri de muncă în SNLO. Fiind un an ploios, cu supra-producţie a Hidroelectrica, depozitele de lignit erau arhipline şi doar prin această decizie au putut fi consumate un milion de tone de cărbune.

Trei mii de locuri de muncă salvate

Fostul ministru al Economiei, Adriean Videanu, a explicat ieri, că în timpul mandatului său, Hidroelectrica nu a exportat niciun megawatt şi consideră că premierul Victor Ponta face “o confuzie de neacceptat”. “Cred că domnia sa face o confuzie absolut de neacceptat între o decizie pe care am avut-o publică în urma unei şedinţe la Târgu – Jiu, în prezenţa liderilor de sindicat, în prezența  managementului la toate companiile energetice din Gorj şi dacă ar fi citit presa locală a timpului, domnul Ponta ar fi aflat că am luat decizia împreună cu toată lumea prezentă la aceea şedinţă să facem un export prin Electrica SA  care să exporte energie într-un coş de energie de la Turceni, Rovinari şi Hidroelectrica într-un mix pentru a putea face un export ca să putem să consumăm stocul de cărbune care exista în acel moment la SNLO şi care nu avea niciun fel de mişcare”, a explicat Videanu pe marginea acuzaţiilor făcute de premierul Victor Ponta.

Totodată, fostul ministru a precizat, că în timpul mandatului său, a făcut o singură excepţie pentru Electrica SA  şi consideră că a fost o decizie “absolut corectă”. “Am făcut singura excepţie din mandatul meu de la ordinul de a se vinde energia numai pe OPCOM pentru a putea face acest export în ideea de a salva locurile de muncă de la SNLO şi de la combinatele Turceni şi Rovinari. (…) Singura excepţie pe care am făcut-o a fost pentru Electrica SA care şi companie furnizoare şi de distribuţie de energie care a vândut la export un pachet de energie de la Turceni, Rovinari şi o mica componentă de la Hidroelectrica pentru a putea să facem acel mix de energie ca să putem consuma acel milion de tone de cărbune de la SNLO”, a mai explicat Videanu.

CONTEXT

Anterior luării deciziei de realizare a unui mix de energie pentru export, toti angajaţii SNLO fuseseră în 2010 luni în şir în concedii de odihnă sau de aşteptare, existând riscul concediilor fără plată şi concedierilor.

Vizualizări: 131

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: