Ponta taie 15% din fondul de salarii la instituţiile publice

Posturile vacante din administraţie nu au mai fost bugetate în acest an prin legea bugetului, astfel că reducerea cu 15% a costurilor de personal, solicitată de premierul Ponta, va putea fi operată prin tăieri ale cheltuielilor salariale, prin disponibilizări sau prin cele două măsuri combinate. "Fiecare ministru trebuie să decidă în perioada următoare cum va aplica reducerea de 15% a cheltuielilor cu bunurile şi servicii, dar şi a costurilor totale de personal”, au declarat pentru Mediafax surse guvernamentale.

Posturile vacante din administraţie nu au mai fost bugetate pentru acest an, astfel că reducerea cheltuielilor de personal va putea fi operată prin diminuarea fondurilor de salarii, prin scăderi ale numărului de personal sau prin combinarea acestor două măsuri. Structurile teritoriale ale ministerelor trebuie să transmită date în acest sens către nivelul central, în perioada imediată.

În sectorul bugetar lucrează aproape 1,2 milioane de persoane. Cheltuielile de personal prevăzute în bugetul pentru acest an sunt de 46,2 miliarde de lei (10,2 miliarde de euro la cursul luat în calcul la realizarea bugetului, de 4,5 lei/euro), iar cele cu bunurile şi serviciile totalizează 37,2 miliarde de lei. Astfel, reducerea cu 15% presupune scăderea cheltuielilor bugetare cu 12,5 miliarde de lei (2,8 miliarde de euro).

Concedierile, mascate sub cuvântul „eficientizare”

Surse oficiale au declarat anterior agenţiei Mediafax că premierul Victor Ponta a cerut miniştrilor să prezinte, în perioada următoare, propuneri pentru reducerea cu 15% a cheltuielilor cu personalul şi a cheltuielilor cu bunuri şi servicii, solicitarea fiind formulată în şedinţa de miercuri a Guvernului. "Această măsură nu implică neapărat disponibilizări de personal, ci urmăreşte o eficientizare a activităţii în administraţie. Nu a fost stabilit un termen imediat, de 2-3 zile, deoarece mesajul va fi transmis în teritoriu, către structurile subordonate ministerelor", au arătat, joi, sursele citate.

Acestea au mai afirmat că un nivel mare al cheltuielilor se înregistrează în administraţie pentru consumabile şi alte produse, precum şi pentru servicii externalizate. La sfârşitul anului trecut, premierul Ponta a transmis miniştrilor că au ocazia, prin restructurarea Guvernului în vederea stabilirii unei noi configuraţii, să constate care dintre instituţiile actuale au prea mulţi funcţionari angajaţi în ultimii ani ca o "sinecură politică" şi nu fac nimic, pentru a se despărţi de aceştia. "Vor fi restructurări, reîmpărţiri ale portofoliilor, dar nu se sporeşte numărul de angajaţi nici măcar cu un singur om, dimpotrivă: aveţi ocazia, prin aceste restructurări, acolo unde sunt oameni prea mulţi, care nu fac nimic şi au fost angajaţi în ultimii ani doar ca o sinecură politică, să le mulţumiţi şi să îi trimiteţi la muncă. Nu se angajează niciun om, nu primiţi niciun leu în plus la fondul de salarii", a spus Ponta miniştrilor, în şedinţa de guvern.

COMITET

Şeful Guvernului a dispus înfiinţarea unui comitet condus de vicepremierul Liviu Dragnea care să propună măsuri pentru "creşterea atractivităţii" funcţiei publice şi eficientizarea utilizării resurselor umane în sectorul public, dar care va analiza şi numărul de personal necesar administraţie. Noua structură a fost formată din miniştrii Finanţelor, Muncii, Justiţiei, Fondurilor Europene şi Bugetului, incluzându-i şi pe secretarul general al Guvernului şi preşedintele Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici.

Vizualizări: 138

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: