Popa a dat în judecată fundaţia Casa de Cultură

CNSLR Frăţia condusă de Valentin Popa cere instanţelor de judecată să desfiinţeze Fundaţia Casa de Cultură a lui Constantin Retezeanu motivând că este ilegal constituită şi ca atare nu are patrimoniu. Acţiunea în instanţă a fost declanşată după ce lichidatorul judiciar a demarat procedura de inventariere a bunurilor Casei de Cultură ca urmare a neachitării datoriilor, de peste 8 miliarde de lei vechi, de către fundaţia cu acelaşi nume. Reprezentanţii organizaţiei sindicale spun că procesul nu se va judeca la Târgu Jiu.

Fundaţia Casa de Cultură a fost dată în judecată de către CNSLR Frăţia, după ce lichidatorul judiciar a demarat procedura de inventariere a bunurilor aflate în clădire. Organizaţia sindicală cere desfiinţarea fundaţiei, motivând că a fost ilegal constituită din cauză că nu avea patrimoniu. “Casa de Cultură este în patrimoniul sindical ci nu al fundaţiei. Acest lucru se poate dovedi cu acte în regulă. Singurul proprietar al Casei de Cultură este statul român, iar sindicatele doar o administrează prin Asociaţia Naţională a Caselor de Cultură din România. Nu se pot inventaria bunurile Casei de Cultură pentru acoperirea datoriilor altei entităţi, ci anume ale fundaţiei cu acelaşi nume. Din acest motiv am acţionat în instanţă Fundaţia Casa de Cultură, înfiinţată ilegal. Procesul nu se va judeca la Târgu Jiu”, a declarat Valentin Popa, preşedintele CNSLR Frăţia.

Lichidatorul judiciar, acuzat de exces de zel

Firma Consulting Company, prin lichidatorul Emanoil Ciobanu, a demarat procedura de inventariere a bunurilor Casei de Cultură a Sindicatelor şi susţine că din patrimoniu face parte inclusiv clădirea. Fundaţia a intrat în procedură de faliment din cauza neachitării datoriilor de circa 5 miliarde de lei vechi la Direcţia de Taxe şi Impozite Locale şi de aproximativ 3 miliarde de lei la Direcţia de Finanţe. Reprezentanţii organizaţiei sindicale îl acuză pe lichidatorul Emanoil Ciobanu de faptul că face exces de zel. “La prima vedere lichidatorul judiciar pare să-şi facă meseria, însă excesul său de zel ne dă de gândit. Din discuţiile noastre cu el pare să înţeleagă că fundaţia este ilegal constituită, însă continuă procedura de inventariere a bunurilor şi face presiuni asupra chiriaşilor pentru a încheia contracte cu fundaţia. Dacă este de părere că nu avem dreptate ar trebui să ne dea în judecată”, a declarat Valentin Popa. Lichidatorul judiciar propusese atât chiriaşilor cât şi creditorilor ca acţiunea de conservare să se facă prin derularea contractelor, iar din banii încasaţi de fundaţie să se achite datoriile. “Nu este treaba noastră dacă fundaţia a fost înfiinţată ilegal sau nu. Important este să se achite datoriile. Dosarul nu se va închide decât atunci când se vor recupera banii sau dacă vor renunţa creditorii, ceea ce nu se va întâmpla. Fundaţia Casa de Cultură nu poate fi radiată cu datorii de aproape 9 miliarde de lei vechi”, a declarat Emanoil Ciobanu, în urmă cu aproximativ o săptămână. În prezent din cei 18 chiriaşi ai Casei de Cultură, un număr de 16 societăţi şi instituţii au încheiat contracte cu CNSLR Frăţia, după cum a precizat Valentin Popa.

Retezeanu nu-şi asumă nicio vină

Constantin Retezeanu, fostul preşedinte al Uniunii Judeţene a Sindicatelor şi principalul fondator al fundaţiei nu vrea să mai fie implicat în problemele Casei de Cultură. “Fundaţia Casa de Cultură este în insolvenţă, iar Valentin Popa poate să o dea în judecată. Atât timp cât avem acte doveditoare şi o hotărâre judecătorească prin care este recunoscută nu are cum să fie ilegală. Această fundaţie a fost înfiinţată pentru a se uşura bunul mers al Casei de Cultură. În afară de asta aş vrea să nu mai fiu implicat în problemele Casei de Cultură deoarece începând cu luna aprilie am ieşit la pensie. Ar putea fi traşi la răspundere directorul şi contabilului instituţiei. În cazul în care va fi nevoie mă voi prezenta cu actele necesare la instanţele competente”, a declarat Constantin Retezeanu.

Vizualizări: 204

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: