Poveste impresionantă! O tânără a născut copilul surorii ei!

Au așteptat ani de zile să aducă pe lume un copil, au cheltuit o avere să-și împlinească visul iar acum bucuria le este umbrită de legislația românească. Lidia Vîlsan este o tânără din comuna Mătăsari care la 17 ani a aflat că nu mai poate face copii, după ce dintr-o eroare medicală, i-a fost scos uterul. Ulterior s-a căsătorit și fericirea nu era deplină fără copii așa că a decis, împreună cu soțul ei, să ceară ajutor surorii ei pentru a aduce pe lume copilul mult visat. Trei embrioni și o inseminare in vitro au făcut-o pe Lidia mămica unei superbe fetițe. Mamă doar cu numele căci în certificatul de naștere al copilului, mamă figurează sora ei, cea care a purtat copila nouă luni în pântec.

 O familie din Mătăsari, județul Gorj, se luptă de mai bine de doi ani cu statul român. Cauza este una prea complicată pentru țara în care trăim, o țară în care medicina a reușit să-și ia un avânt puternic însă legislația bate pasul pe loc. Lidia Vîlsan este una din mamele acestei țări care nu este recunoscută de autorități ca fiind mama copilului ei doar pentru că nu ea a fost cea care a purtat copilul nouă luni în pântec. L-a purtat sora ei, cea care s-a oferit să o ajute când avea cea mai mare nevoie și care acum nici nu concepe să-și vadă nepoțica cu alți ochi. ”Prima dată am fost însărcinată la 17 ani însă când am fost să nasc, copilul nu a trăit, eroare medicală. Nu am știut că mi-au scos uterul, nici măcar când am ieșit din spital. Mama mea a fost cea care mi-a spus după aproape o lună că eu n-o să mai am copii. Cu timpul m-am obișnuit cu ideea, dar după ce m-am căsătorit am început să-mi doresc copii. Singura șansă știam că era aceasta, să apelez la o mamă purtătoare. Noi suntem opt surori, numai fete. Inițial, am apelat la altă soră de-a mea dar ea nu m-a luat în serios. Sora mea Bianca s-a oferit singură”, povestește Lidia Vîlsan.

 Au fost trei embrioni, “s-a prins” doar Maya

De la acceptul surorii și până la inseminarea in vitro nu au mai fost decât câteva săptămâni. Toată procedura însă a fost extrem de costisitoare dar măcar familia și-a văzut visul cu ochii. ”M-am interesat pe Internet, am găsit la Timișoara o clinică, am mers la control, eu aveam un ovar bun, sora mea era sănătoasă. Am început tratamentul, eu făceam mai multe injecții pentru că aveam un singur ovar, în noiembrie a fost inseminarea, au fost trei embrioni, i-am pus pe toți trei, s-a prins decât Maya. De când am început tratamentele, Bianca, sora mea, a fost cu noi în casă, în fiecare zi până la naștere. După naștere nu a mai vrut să stea cu noi, avea 24 de ani”, a mai spus Lidia. Cu lacrimi în ochi, femeia își amintește și acum momentul când sora ei i-a adus pe lume copilul. Tot atunci a început însă și calvarul pentru că statul român a refuzat să o treacă pe Lidia în certificatul de naștere al fetiței chiar dacă este mama biologică. ”Nu am crezut că o să ajung momentul să mă strige cineva mamă. Mai mare mulțumire nu cred că există. Nu reușesc să apar pe certificatul ei de naștere ca fiind mama ei pentru că legislația noastră o recunoaște ca mamă pe cea care-i dă naștere. Bianca nu a alăptat-o, eu am fost lângă ea tot timpul. O să-i spunem Mayei când va crește toată povestea pentru că nu e ca și cum am fi înfiat-o. A fost doar că mami n-a putut să o țină în burtică”, povestește mama biologica a Mayei.

 Dispuşi să meargă la CEDO

Doru Vîlsan, tatăl fetiței de doar doi anișori, este cel care umblă și astăzi prin tribunale să-i facă dreptate soției. Are și motive câtă vreme în România s-a creat deja un precedent, o familie din Timișoara a câștigat lupta cu statul la CEDO. ”Îmi doream de foarte mulți ani să am un copil. De când a început procedură și până a născut mergeam lunar la controale, am fost foarte atenți, cumnata a fost tot timpul lângă noi, nu am lăsat-o să ridice un ac fiind și foarte costisitor nu am vrut să risc nimic. Mie nici în momentul de față nu-mi vine să cred că avem un copil al nostru. Ne judecăm de doi ani și ceva de zile, de când s-a născut Maya, ne-am judecat la Motru unde am câștigat dar s-a sesizat Parchetul. Dacă nu o să ne dea câștig de cauză o să mergem la CEDO pentru că nu concep ca soția mea să nu fie trecută pe certificatul de naștere”, a povestit Doru Vîlsan.

 Acum va avea propriul copil

Sora Lidiei, Bianca Olaru este femeia care a adus-o pe lume pe Maya. Este conștientă și a fost de la bun început că fetița nu este copilul ei, este o nepoțică pe care o iubește la fel ca pe celelalte nepoțele. Nici prin cap nu i-a trecut vreodată să nu i-o mai dea surorii ei, din contră speră ca aceasta să-și facă dreptate. ”Așa am simțit, că trebuie să o ajut, este vorba de sora mea. Eu am lucrat în Italia foarte mulți ani și când am făcut pasul acesta am plecat din Italia, am renunțat la viața de acolo ca să o ajut pe ea. Maya este cel mai frumos dar de la Dumnezeu. O iubesc la fel ca pe toate nepoțelele dar pentru ea am un sentiment aparte pentru că a crescut la mine în burtică”, a spus Biana Olaru. Femeia este acum căsătorită și este la rândul ei însărcinată cu propriul copil. Spune că senzația nici nu se compară. „Nu am simțit cu Maya ce simt acum cu copilul meu pentru că am fost conștientă de la bun început că nu e copilul meu. Nici măcar un moment nu m-am gândit să o păstrez eu. Sunt însărcinată în șase luni, am un băiețel, sunt fericită. Eu am copilul meu și nu sunt de acord ca fata să poarte numele meu, nicio o clipă nu m-am gândit că este copilul meu pentru că nu este al meu”, a spus Biana Olaru.  

Galerie foto




Vizualizări: 7,723

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: