Povestea câinilor salvatori de la Rânca

Zăpada din belșug din stațiunea Rânca e o ocazie bună pentru salvatorii montani să antreneze câinii pentru salvarea unor persoane surprinse de avalanșă. Alături de Recco, pe care Salvamont Gorj îl are în echipă de șapte ani, este pregătit și urmașul său, Bruno, în vârstă de un an.

Recco e salvator de șapte ani. Are brevet de salvator și a participat la mai multe misiuni de salvare și antrenamente atât în masivele din țară, cât și din străinătate. “Recco e din rasa Border Collie. Îl avem la echipa Salvamont de șapte ani. Este pregătit pentru căutarea persoanelor surprinse în avalanșe și căutare de suprafață a persoanelor dispărute”, a mărturisit Carlos Tașcău, salvamontistul care se ocupă îndeaproape de pregătirea lui Recco.

Alături de el, în zăpada din apropierea Vârfului Păpușa, este pregătit și Bruno, fiul lui Recco. „Este urmașul lui Recco. Are un an și trei luni. Îl cheamă Bruno. Este tot din rasa Border Collie. Acum este în pregătire pentru a-și lua brevetul de căutare persoane în avalanșe și pregătire pentru căutare persoane dispărute, la suprafață”, a mai spus Carlos Tașcău.

În zonă, stratul de zăpadă atinge chiar și la doi metri, perfect pentru ca salvatorii patrupezi să se mențină în formă. „Vremea este bună și putem face și antrenamente care îi ajută să fie mereu în formă. Ce au învățat, ei nu uită oricum. Antrenamentele trebuie să fie cât se poate de multe. Câinii nu rămân numai aici. În Rânca facem doar perioade de timp de serviciu. Ei sunt la mine acasă și putem oricând pleca dacă este nevoie de o intervenție”, a mai spus salvamontistul.

Recco nu a fost pregătit doar pentru a salva victimele din avalanșe, ci caută și persoane dispărute la suprafață. Ultima astfel de misiune în care a fost implicat a fost la Sâmbotin, când a dispărut un băiat de nici trei ani. Recco a ajutat salvatorii să restrângă aria de căutare și să ajungă apoi mai repede la copil. „Recco, având o vârstă mai înaintată, a fost și în străinătate la pregătiri, specializări. Și în România am lucrat în școlile de salvare montană cu câini de avalanșă, în Făgăraș. Vara, am început să facem pregătiri de căutare persoane. Cu cât lucrăm mai mult, cu atât e mai bine”, ne-a mai spus Carlos Tașcău.

Vizualizări: 2,106

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Călătorii:

Citește și: